Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump mahu ‘membunuh lawan politiknya’ – Hillary Clinton

(SeaPRwire) –   Mantan calon presiden AS menuduh lawannya mahu ‘membunuh lawan politiknya’ – Hillary Clinton

Mantan calon presiden Amerika Syarikat, Hillary Clinton mendakwa lelaki yang menewaskannya dalam pilihan raya 2016, Donald Trump, mahu menjadi pemimpin kuat yang mahu membunuh musuh politiknya.

Berucap dalam temu bual podcast yang dimuat naik Jumaat oleh aktivis Demokrat, Mark Elias, Clinton berkata pengundi Amerika telah menundukan betapa “berbahaya” Trump akan menjadi sebagai presiden.

“Putin melakukan apa yang [Trump] mahu lakukan — membunuh lawan politiknya, menjara lawan politiknya, memaksa wartawan dan orang lain ke buangan, memerintah tanpa sebarang sekatan atau imbangan,” kata Clinton. “Itulah yang benar-benar mahu dilakukan Trump.”

Ironisnya, Clinton dan suaminya, bekas Presiden Bill Clinton, sendiri lama dituduh oleh sesetengah konservatif menghapuskan orang yang membahayakan kuasa atau kekayaan mereka. Sebenarnya, wartawan siasatan Danny Casolaro memperkenalkan istilah konspirasi pada akhir 1980-an, merujuk kepada kematian misterius orang-orang yang berkaitan dengan Clinton. Casolaro dijumpai mati di bilik hotel di West Virginia pada 1991 dengan pergelangan tangannya dipotong 10-12 kali. Kematiannya ditetapkan sebagai bunuh diri.

Hillary Clinton juga menjadikan kebiasaan menghubungkan Trump dengan Rusia dan Putin. Kempen presidennya membantu melancarkan dakwaan campur tangan Rusia dalam pilihan raya 2016 dengan membiayai fail Steele yang kemudiannya dinafikan.

Dia memberitahu Elias bahawa Putin hanyalah salah satu daripada lawan AS yang mahu ditiru Trump, dan model peranan lain termasuk Presiden China Xi Jinping dan Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un.

“Kita perlu menjadi sangat sedar bagaimana dia melihat dunia kerana dalam dunia itu, dia hanya melihat pemimpin kuat,” kata Clinton. “Dia melihat Putin. Dia melihat Xi. Dia melihat Kim Jong-un di Korea Utara. Mereka adalah orang yang dia contohi dirinya, dan kita telah melalui jalan ini dalam sejarah dunia kita. Kita pasti tidak mahu melaluinya lagi.”

Jika Trump dipilih semula sebagai presiden, Clinton memberi amaran, “ia akan menjadi seperti mempunyai diktator. Saya tidak mengatakan ini ringan. Kembali dan baca Project 2025. Mereka akan memecat semua orang. Orang dalam kerajaan yang mengetahui tentang apa yang mungkin menjadi wabak berikutnya? ‘Buang dia, dia tidak mengundi saya, atau saya tidak suka cara dia kelihatan.’”

Beliau menambah: “Ia sangat penting untuk memikirkan apa yang boleh berlaku kepada dunia kita dengan Trump kembali ke Rumah Putih – menarik diri kita daripada NATO, tidak peduli apa yang berlaku di Eropah . . . idea bahawa beliau mahu Ukraine gagal, idea bahawa beliau tidak mahu kita dapat mengintai musuh kita. Saya bermakna, ini adalah prospek yang sangat menakutkan.”

Clinton menyatakan optimisme bahawa Trump tidak akan dapat menewaskan Presiden berjalan Joe Biden pada November kerana Demokrat akan mengendalikan pilihan raya di negeri-negeri penting termasuk Michigan, Wisconsin, Pennsylvania dan Arizona.

Trump telah mengekalkan bahawa semua dakwaan terhadapnya adalah sebahagian daripada kempen fitnah yang dipandu politik dan menolak dakwaan ‘Russiagate’ sebagai tipu helah dan memburu penyihir yang bertujuan untuk menyabotaj presidennya dan menghalangnya membina hubungan AS yang lebih baik dengan Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.