Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

surfactor Asia Pacific Memantapkan Kehadiran di Malaysia melalui Pelaburan Tenaga Diperbaharui

(SeaPRwire) –  

Johor Bahru, Johor 4 Mei 2024  – ., anak syarikat surfactor Germany GmbH, pembekal pasaran dunia selama 75 tahun untuk permukaan teknikal, hari ini ‘Switched-On’ bekalan tenaga solar untuk loji mereka di Johor yang dijangka akan mengurangkan pelepasan CO2 sebanyak 9,565 tan sepanjang tempoh 20 tahun.

Projek ini dilaksanakan oleh Solar Galactic (M) Sdn. Bhd. (SOGA), pembekal penyelesaian tenaga tempatan dengan pengetahuan mendalam dalam pengurusan tenaga perindustrian.

Majlis pelancaran ini dirasmikan oleh YB Datuk Seri Utama IR Hasni bin Mohammad, Pengerusi Jawatankuasa Kelestarian negeri Johor yang bersemangat, “Saya ingin mengucapkan tahniah kepada surfactor Asia Pacific atas komitmen mereka terhadap kelestarian seperti yang terbukti melalui pelaksanaan tenaga solar hari ini untuk keperluan pengeluaran mereka. Kita perlu lebih pemain seperti mereka dengan pembekal tempatan seperti SOGA untuk bekerjasama dan merealisasikan projek tenaga bersih untuk masa depan yang lebih baik.”

“Pelaburan tenaga bersih RM2.5 juta untuk loji kami di Malaysia ini merupakan tanda komitmen kami kepada negara tuan rumah. Langkah tenaga campuran ini merupakan ukuran penyampaian kelestarian selain daripada kaedah sumber dan pengeluaran yang bertanggungjawab yang telah kami terima selaras dengan visi ibu pejabat,” kongsikan Encik Franc Molto, Pengurus Besar surfactor Asia Pacific Sdn Bhd.

Projek ini merangkumi pemasangan solar di 2,688 meter persegi ruang atap bersama pemasangan 27 lampu jalan solar yang menyediakan 20% tenaga solar kepada keperluan tenaga keseluruhan loji setiap tahun. Ini bermakna perkiraan simpanan RM412,872.00 setahun dalam bil tenaga dengan tempoh pulangan dalam 5 tahun mengambil kira insentif dan rebat kerajaan bagi menyokong penggunaan RE.

Selain memeluk Tenaga Diperbaharui (RE), surfactor Asia Pacific juga akan melaksanakan penyelesaian Kecekapan Tenaga (EE) berasaskan Internet of Things Perindustrian (IIoT) untuk memantau penjanaan tenaga solar, tahap pelepasan CO2 untuk memantau pengurangan, mengukur dan mengurus penggunaan tenaga untuk mengurangkan pemborosan, laporan penggunaan tenaga keseluruhan dan amaran keselamatan tenaga segera untuk kemudahan mereka.

“Kami telah menerima sokongan besar daripada Kerajaan Malaysia melalui agensi-agensi seperti Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Suruhanjaya Tenaga Malaysia (EC), Lembaga Tenaga Diperbaharui Malaysia (SEDA) dan bangga menjadi penyumbang kepada matlamat RE dan EE negara melalui Rancangan Peralihan Tenaga Kebangsaan (NETR),” tambah Encik Molto.

SOGA merupakan rakan kongsi pelaksanaan untuk projek ini dan diwakili oleh Pengerusinya, Datuk Rosman bin Mohamed yang berkongsi, “Kami berharap lebih pemain perindustrian di Malaysia maju seperti surfactor Asia Pacific untuk menambah tenaga solar ke dalam campuran tenaga mereka sebagai langkah pertama ke arah merealisasikan impian tenaga diperbaharui.”

Beralih kepada RE bukan sahaja merupakan langkah penjimatan kos tetapi juga menawarkan pelbagai tenaga dan mengurangkan pelepasan CO2 antara manfaat lain untuk negara. Kerajaan telah menetapkan pelan berfungsi yang merangkumi rebat dan pengecualian cukai supaya pemain perindustrian harus memanfaatkan matahari yang melimpah di Malaysia dan sistem sokongan untuk menambah lebih tenaga bersih bagi memenuhi keperluan tenaga operasi mereka,”.

“Komitmen kami untuk kelestarian operasi dipanjangkan melalui langkah tanggungjawab sosial yang merangkumi penanaman bakau bekerjasama dengan Konvensyen RAMSAR dan Soroptomist International (Iskandar Puteri Chapter) di Tanjung Piai di Johor. Ekosistem kerajaan, perindustrian, komersial dan sosial mesti berfungsi bersama-sama bagi kita mencapai Matlamat Pembangunan Lestari seperti yang digariskan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan kami bangga melakukan peranan kami untuk kebaikan yang lebih besar,” Encik Molto menyimpulkan.

-Tamat –

Mengenai surfactor Asia Pacific Sdn Bhd

Dahulunya dikenali sebagai L.P. Pacific Films, syarikat ini memulakan operasinya pada tahun 1997 di Johor. Pada tahun 2016, syarikat ini diambil alih oleh surfactor Germany GmbH dan dinamakan semula sebagai surfactor Asia Pacific Sdn. Bhd. pada tahun 2021.

Loji kini mempunyai 55 pekerja, 2 rawatan impregnasikan (kapasiti 90 juta meter persegi/tahun), pengeluaran resin sendiri (kapasiti 20,000 tan/tahun) dan mempunyai perolehan kira-kira RM90 juta setahun. Loji menghasilkan untuk pasaran global termasuk sektor pembinaan, perabot dan automotif.

Maklumat Media:

surfactor Asia Pacific Sdn. Bhd.

Encik Ronald Lim

Nombor Telefon: +60 72512941

Emel: Ronald.Lim@surfactor.com

Solar Galactic (M) Sdn. Bhd.

Cik Sharves Bala

Nombor Telefon: +6016 6699290

Emel:

Hubungan Media

Solar Galactic (M) Sdn Bhd

Sumber :Solar Galactic (M) Sdn. Bhd.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.