Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Menyedari Manfaat Menakjubkan Jus Sea Buckthorn – Nutriorg

61u Uy2b2IL AC UF1000 1000 QL80 DpWeblab

(SeaPRwire) –   Sea buckthorn, semak berduri asli Asia dan Eropah, menghasilkan jus berwarna cerah dan kaya nutrien yang mendapat perhatian untuk manfaat kesihatannya yang meluas.

Jaipur, Rajasthan Mei 10, 2024  – Pengenalan

Nutriorg ialah syarikat kesihatan dan kebajikan yang menawarkan pelbagai produk kesihatan organik, termasuklah suplemen, makanan, dan barangan peribadi. Kami komited untuk menyediakan pelanggan kami dengan produk semulajadi berkualiti tinggi yang menggalakkan gaya hidup sihat dan seimbang.

Dalam bidang rawatan semula jadi, tiada bahan yang menarik perhatian seperti jus sea buckthorn. Dihasilkan dari buah berwarna oren cerah dari semak sea buckthorn, cecair ini telah memperoleh reputasi sebagai ubat tradisional yang berkesan. Dalam manuskrip ini, kami akan mendalami penggunaan tradisional sea buckthorn, mendedahkan kekuatan nutrisinya, dan mengkaji bukti saintifik yang menyokong pelbagai manfaatnya.

Kebijaksanaan Purba Sea Buckthorn

Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) mempunyai sejarah panjang penggunaan perubatan, terutamanya dalam perubatan Tibet dan Ayurveda tradisional. Dianggap sebagai tumbuhan suci, ia telah dihormati kerana kemampuannya untuk menggalakkan panjang umur dan meningkatkan kesihatan keseluruhan. Dalam budaya Tibet, sea buckthorn dipercayai mempunyai kuasa penyembuhan, memperoleh gelaran “buah suci.” Ia telah digunakan untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk gangguan kulit, masalah pencernaan, dan masalah pernafasan. Ahli Ayurveda menghargai sea buckthorn kerana kesannya yang seimbang terhadap dosha, terutamanya Pitta dan Vata, menjadikannya ubat yang pelbagai guna untuk memulihkan keseimbangan dalam tubuh.

Mendedahkan Kekuatan Nutrisi

Buah sea buckthorn merupakan sumber nutrisi yang kuat, dipenuhi campuran vitamin, mineral, dan antioksida yang menakjubkan. Ia merupakan sumber vitamin C yang cemerlang, menyediakan lebih daripada sepuluh kali ganda jumlah yang terdapat dalam oren. Selain itu, jus sea buckthorn menawarkan kombinasi empat asid lemak penting, termasuk omega-7 yang bernilai, yang tidak biasa ditemui dalam sumber tumbuhan. Profil asid lemak unik ini menyumbang kepada kemampuan jus untuk menyokong kesihatan kardiovaskular dan menggalakkan kulit dan membran mukus yang sihat.

Buah-buahan itu juga kaya dengan karotenoid, termasuk beta-karotena dan zeaksantin, yang memberikan warna oren cerah dan menyediakan perlindungan antioksida yang berkuasa. Jus sea buckthorn juga menyediakan dos vitamin E, vitamin B, kalium, dan kalsium yang besar, menjadikannya benar-benar.

Manfaat Bukti Berdasarkan Sains Sea Buckthorn Juice

1. Kesihatan Kulit dan Kecerahan

Jus sea buckthorn terkenal dengan manfaat dermatologinya. Kajian klinikal mencadangkan bahawa kandungan antioksida yang kaya dalam sea buckthorn, termasuk vitamin C dan E, karotenoid, dan flavonoid, memberikan perlindungan berkuasa terhadap kerosakan kulit disebabkan oleh radikal bebas. Ia menggalakkan sintesis kolagen, meningkatkan kelenturan kulit, dan mempercepat pemulihan luka. Asid lemak penting jus melembapkan dan menyuburkan kulit, menjadikannya berkesan untuk merawat kekeringan, eksim, dan keadaan kulit lain.

2. Penguat Sistem Imun

Vitamin C, karotenoid, dan flavonoid yang banyak dalam jus sea buckthorn bekerja secara sinergi untuk meningkatkan sistem imun. Vitamin C merangsang pengeluaran dan aktiviti sel-sel darah putih, manakala karotenoid meningkatkan fungsi imun dan mengurangkan radang. Sifat antimikrob jus sea buckthorn turut membantu melawan jangkitan. Penggunaan berterusan jus mungkin membantu mencegah penyakit dan menggalakkan daya tahan imun keseluruhan.

3. Kewelanan Pencernaan

Jus sea buckthorn bertindak sebagai bantuan pencernaan semula jadi, menenangkan traktus gastrointestinal dan menggalakkan pencernaan sihat. Sifat anti-radangnya meredakan radang usus dan menyokong pemulihan ulser pencernaan. Kandungan lendir jus melindungi lapisan pencernaan dan memberi bantuan kepada keadaan seperti sindrom usus gelisah (IBS) dan asid refluks. Selain itu, asid lemak sea buckthorn menyokong penyerapan nutrien, memastikan fungsi pencernaan yang optimal.

4. Kesihatan Kardiovaskular

Profil asid lemak unik jus sea buckthorn, terutamanya kehadiran omega-7, menawarkan manfaat kardiovaskular. Omega-7 telah dikaitkan dengan penambahbaikan kolesterol, mengurangkan risiko penyakit jantung. Sifat antioksida sea buckthorn turut menyumbang kepada kesihatan jantung dengan melindungi daripada tekanan oksidatif dan menggalakkan peredaran darah sihat.

5. Kesihatan Mata

Karotenoid dan flavonoid dalam jus sea buckthorn menggalakkan kesihatan mata dan melindungi terhadap degradasi makula berkaitan umur. Karotenoid zeaksantin khususnya, terkumpul di makula, meningkatkan kecerahan penglihatan dan mengurangkan risiko keletihan dan kepenatan mata.

Memasukkan Jus Sea Buckthorn ke dalam Rutin Anda

Jus sea buckthorn boleh dengan mudah dimasukkan ke dalam rutin harian anda. Ia boleh diminum terus atau dicampur dengan air atau minuman kegemaran anda. Untuk peningkatan nutrisi, tambahkannya ke dalam smoothies atau yoghurt. Jus sea buckthorn juga kerap digunakan dalam salad dan sos, menambah keceriaan dan nutrisi kepada makanan anda.

Kesimpulan

, minuman emas dari alam, menawarkan kekayaan manfaat kesihatan disokong oleh kebijaksanaan tradisional dan penyelidikan saintifik. Profil nutrisi dan sifat terapeutiknya yang luar biasa menjadikannya penambahan berharga kepada rutin kebajikan holistik. Sambil mengungkap rahsia ubat purba ini, ingatlah untuk mendapatkan nasihat pakar kesihatan untuk panduan yang disesuaikan. Terima kuasa sea buckthorn dan temui jalan kepada kesihatan yang cerah dan vitaliti.

8189fNglW7L

Media Contact

Nutriorg – Organic Food Products

Kalwar Road, Jaipur

Sumber :Nutriorg

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.