Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dimon Minta Semua Usaha Untuk Menghentikan Minyak dan Gas Amat Naif

Jamie Dimon

(SeaPRwire) –   Ketua Eksekutif JPMorgan Jamie Dimon mengatakan semua usaha untuk menghentikan minyak dan gas sangat naif.

Bandar Raya New York, New York 9 April 2024  –  Jamie Dimon, Ketua Eksekutif JPMorgan mengatakan penangguhan projek gas cecair Amerika Syarikat dilakukan atas sebab-sebab politik. Menurut beliau, sebab-sebab ini adalah untuk memuaskan mereka yang percaya bahawa minyak dan gas seharusnya benar-benar dihentikan. Ini adalah pendirian yang Ketua Eksekutif ini panggil “salah” dan “sangat naif.” Ketua JPMorgan Chase & Co. ini membuat komen-komen ini pada Isnin dalam surat pemegang saham tahunannya. Dalam surat itu, beliau memuji penggantian arang batu dengan gas asli dan mendakwa ia sebagai salah satu cara terbaik untuk mengurangkan pelepasan karbon dioksida selama sekurang-kurangnya beberapa dekad akan datang. Dimon juga memanggil eksport LNG sebagai “kelebihan ekonomi yang hebat” bagi Amerika Syarikat, serta tujuan “realpolitik”.

“Rakan-rakan bersekutu kami yang memerlukan sumber tenaga yang selamat dan mampu, termasuk negara-negara penting seperti Jepun, Korea, dan kebanyakan sekutu Eropah kami, ingin dapat bergantung kepada Amerika Syarikat untuk tenaga,” kata pengerusi dan ketua eksekutif JPMorgan Chase & Co. dalam suratnya. Perdagangan adalah realpolitik, dan pembatalan projek gas cecair masa depan baru-baru ini adalah contoh baik tentang fakta ini,” kata Dimon. “Projek-projek itu ditangguhkan terutamanya atas sebab-sebab politik – untuk memuaskan mereka yang percaya bahawa gas adalah buruk dan bahawa projek-projek minyak dan gas seharusnya sekadar dihentikan. Ini bukan sahaja salah tetapi juga sangat naif.”

Sokongan Dimon yang komited terhadap eksport LNG AS datang berikutan sekatan permit yang dikenakan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden pada Januari. Sekatan permit baru ini menghalang sebarang kelulusan baru untuk projek yang sedang menunggu. Ia juga mencegah sehingga Jabatan Tenaga negara itu dapat mengkaji lebih lanjut impak ekonomi dan alam sekitar daripada peningkatan eksport LNG yang lebih tinggi. Kekuatan pengeluaran tenaga domestik Amerika Syarikat adalah “kelebihan kuasa” untuk seluruh negara. Ini mencipta tenaga yang lebih murah dan lebih boleh dipercayai untuk kelebihan geopolitik dan alam sekitar, Dimon turut menambah. Kajian-kajian juga tidak lagi memuaskan akaunt untuk peningkatan kos tenaga potensial semasa atau penilaian terkini pelepasan gas rumah hijau, pentadbiran itu disebut.

Apabila diminta tentang komen Dimon pada Isnin, Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre berkata negara itu menghasilkan jumlah rekod minyak dan gas. Pada masa yang sama, AS juga melabur dengan berat untuk beralih ke sumber tenaga yang lebih bersih.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.