Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

X tidak ada salah maklumat Rusia, tetapi Barat mempengaruhi benda di sana – Musk

(SeaPRwire) –   Pemilik platform ini menafikan tuduhan penyebaran maklumat palsu Rusia meluas di platformnya

Pemilik X (dahulunya Twitter), Elon Musk, telah menafikan tuduhan bahawa maklumat palsu Rusia sangat meluas di platformnya.

Orang penting ini, yang menggambarkan dirinya sebagai penyokong kebebasan bersuara, telah dituduh membuat rangkaian sosial itu terdedah kepada aktiviti Rusia dengan mengubah protokol pengawalan kandungan selepas membeli Twitter pada tahun 2022.

Penafian terbarunya datang pada hari Selasa, semasa beliau membincangkan X dalam podcast ‘In Good Company’. Penganjur Nicolai Tangen mencadangkan bahawa aktiviti Rusia melalui akaun palsu adalah “huge” di Jerman.

“Kami tidak melihat banyak aktiviti Rusia, untuk jujur, dalam sistem. Kami melihat sangat sedikit,” respons Musk. “Kami melihat banyak cubaan untuk mempengaruhi perkara, tetapi mereka nampaknya datang dari Barat, bukan dari Rusia.”

Ungkapan Tangen kelihatan merujuk kepada dakwaan yang dibuat oleh Berlin pada Januari. Kerajaan Jerman berkata bahawa penggunaan perisian pemantauan khas telah membolehkannya mengenal pasti lebih kurang 50,000 akaun palsu yang terlibat dalam kempen maklumat palsu pro-Rusia di X. Media tempatan mendakwa mesejnya sangat serupa dengan parti pembangkang kanan AfD.

Jerman bukan satu-satunya negara yang berwaspada terhadap pengaruh Moscow; minggu ini Ahli Kongres AS Mike Turner, yang mengetuai Jawatankuasa Perisikan Dewan, menuduh sesetengah rakan sejawatannya daripada Parti Republikan mengulangi ‘propaganda Rusia’ di dewan.

“Ia benar-benar benar kami melihat, datang secara terus dari Rusia, cubaan untuk menyamar komunikasi yang anti-Ukraine dan pro-Rusia, beberapa daripadanya kita mendengar diucapkan di lantai Dewan,” kata ahli politik dari Ohio itu kepada Jake Tapper dari CNN. Ungkapan serupa datang minggu lepas daripada pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara, Ahli Kongres Michael McCaul, lagi seorang ahli politik Republikan.

Dalam temubual itu, Musk memuji X sebagai mungkin “sumber kebenaran terbaik di Internet” yang, menurut beliau, jauh melebihi media tradisional dari segi ketepatan berkat alat pengesahan fakta bersandarkan pengguna.

“Ramai orang masih berpegang pada ilusi bahawa akhbar warisan yang mereka baca itu benar-benar benar. Ada begitu banyak kebodohan di dalamnya,” beliau meratapi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.