Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Dalam Langkah Langka, Apple Membatalkan Projek Kereta Listriknya Yang Lama

(SeaPRwire) –   Kereta elektrik, yang Apple Inc. habiskan bilionan dolar untuk penyelidikan, kini dimatikan oleh syarikat tersebut. Kereta itu sepatutnya menjadi pesaing kuat kepada kenderaan elektrik Tesla.

London, United Kingdom 27 Februari 2024  – Apple Inc. telah membatalkan rancangan untuk membina kenderaan elektrik (EV), yang sepatutnya memberikan persaingan kuat kepada EV Tesla, sepuluh tahun selepas pembuat telefon itu diduga bekerja pada projek tersebut. Berita ini menurut laporan kerana syarikat itu tidak pernah mengakui secara awam bahawa ia bekerja pada projek ini pada mulanya. Projek ini juga dilaporkan melibatkan dua ribu pekerja.

Menurut Bloomberg News, beberapa pekerja dari projek EV Apple kini akan dipindahkan ke bahagian kecerdasan buatan (AI) syarikat. Menurut laporan, pembuat iPhone memberitahu pekerjanya dalam mesyuarat dalaman pada Selasa bahawa ia telah membatalkan projek EV dan ahli kumpulan akan dipindahkan ke bahagian yang berbeza dengan peranan yang berbeza termasuk bahagian AI Apple. Orang yang memberi maklumat mengenai perbincangan itu telah meminta untuk mengekalkan kerahsiaan kerana pengumuman itu belum awam lagi. Pasukan kereta itu dilaporkan dikenali sebagai ‘Kumpulan Projek Khas’ dan merupakan sebahagian daripada bahagian ketua eksekutif syarikat Tim Cook iaitu Projek Titan.

Dari awal, syarikat dilaporkan telah menghabiskan bilionan dolar untuk penyelidikan dan pembangunan. Ia pada asalnya diduga bekerja pada kenderaan sepenuhnya autonomi yang dihasilkan tanpa pedal dan stereng. Kini menurut laporan, pasukan itu memahami bahawa ia masih bertahun-tahun jauh daripada menghasilkan kenderaan impian tersebut. Ray Wang, pengasas dan ketua eksekutif firma perundingan Silicon Valley Constellation Research memberitahu BBC, “Ini adalah keputusan yang bijak dan lama ditunggu.” “Permintaan pasaran untuk EV tidak ada dan AI adalah di mana semua tindakan berada,” tambah Wang.

Walaupun Apple tidak pernah mendedahkan pembangunan produk secara awam, ia merupakan salah satu rahsia terburuk Silicon Valley selama bertahun-tahun kerana ia diuji di jalan raya awam. Kini para penyelidik mengatakan bahawa tindakan pembatalan ini jarang daripada Apple kerana ia biasanya tidak menangguhkan projek berprofil tinggi dan awam sedemikian. Walau bagaimanapun, kini juga dilaporkan bahawa syarikat itu telah meneliti kawasan peluang lain selain komputer dan iPhone. Ini termasuk headset realiti maya Vision Pro yang baru dilancarkan.

Permintaan untuk EV telah melambat dalam bulan-bulan kebelakangan ini, menyebabkan gergasi enjin AS seperti Ford dan General Motors menangguhkan rancangan mereka untuk memperluas pengeluaran EV. Tesla juga melaporkan dan memberi amaran kepada pelabur bahawa penjualannya akan lebih lemah daripada tahun lalu. Diketuai oleh Elon Musk berbilion dolar, ia juga menghadapi saingan ketat daripada pesaing China BYD. Beliau menanggapi berita Apple ini di X (dahulunya Twitter) dengan tanda hormat dan emoji cerut.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.