Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Bank Simpanan Pembayaran Paytm Telah Diberi Had RBI

Reserve Bank of India

(SeaPRwire) –   Paytm Payments Bank telah menerima banyak sekatan daripada Bank Negara India (RBI) berkenaan menerima sebarang deposit baru di platform ini.

New Delhi, Delhi 1 Feb 2024  – Bank Negara India (RBI) telah mengarahkan Paytm untuk tidak menerima sebarang deposit ke dalam dompet Paytm. RBI telah mengarahkan Paytm untuk menghentikan penerimaan deposit selepas 29 Februari 2024. Kini, merupakan salah satu platform pembayaran utama. Berjuta-juta pengguna menggunakan platform ini untuk transaksi harian mereka. Menurut perintah itu, ia tidak akan dapat menerima transaksi kredit, deposit, dan pemindahan dana. UPI (Antaramuka Pembayaran Bersatu) tidak akan boleh diakses melalui platform pembayaran ini.

Ketua pengurus besar, Yogesh Dayal telah berkata ‘Tiada deposit lanjut atau transaksi kredit atau top-up akan dibenarkan dalam sebarang akaun pelanggan, instrumen pra-bayar, dompet, FASTags, kad NCMC, dan sebagainya selepas 29 Februari 2024, selain sebarang faedah, tunai balik, atau bayaran balik yang mungkin dikreditkan pada bila-bila masa’. Pada masa ini, pelanggan boleh menggunakan baki mereka atau membuat pengeluaran melalui aplikasi ini. tidak ada sekatan jenis apa pun berkenaan ini untuk pelanggan.

Kini pelanggan boleh mengakses akaun semasa mereka, Kad Mobiliti Bersama Negara, FASTags, dan instrumen pra-bayar melalui Paytm. Tetapi mereka boleh lakukan itu sehingga baki mereka tersedia. Pada Mac 2022, RBI meminta untuk menghentikan menerima pelanggan baru. Tetapi mereka tidak mengikuti arahan itu. Menurut laporan Audit Sistem Komprehensif dan laporan sah lain, ia mula diketahui bahawa terdapat banyak kes tidak mematuhi bersama-sama dengan kebimbangan penyeliaan bahan di bank itu. Oleh itu, RBI akan mengambil tindakan penyeliaan lain.

Kini, RBI telah mengambil kes Paytm Payments Bank di bawah Seksyen 35A Akta Peraturan Perbankan 1949. Dan kerana itu, Paytm sedang mengambil ‘langkah segera’ untuk mengikuti arahan yang diberikan oleh RBI. Ia merupakan syarikat yang telah berkaitan dengan One 97 Communications Limited (OCL). Ia merupakan syarikat yang tidak hanya termasuk Paytm tetapi syarikat pembayaran lain juga. Pada masa ini, Paytm hanya menerima arahan ini daripada bank pusat. Paytm juga telah memberi kemaskini baru-baru ini yang menyatakan ‘Paytm Payments Bank Limited, sekutu Paytm menerima arahan RBI. Paytm akan memperluaskan hubungan sedia ada dengan bank pihak ketiga terkemuka untuk mengedar produk pembayaran dan perkhidmatan kewangan’.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :Daniel Martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.