Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS telah membuat simpanan tentera untuk perang kemungkinan Taiwan – Reuters

(SeaPRwire) –   Washington telah menyimpan ratusan kenderaan di Australia untuk meningkatkan logistik di rantau ini, agensi berita itu melaporkan

AS menggunakan latihan bersama terbesar tahun lalu dengan Australia untuk mencipta stok baru peralatan di negara itu, dalam persiapan untuk konflik kemungkinan dengan China atas Taiwan, lapor Reuters pada Rabu, merujuk kepada sumber.

Menurut pegawai AS yang ditemubual oleh agensi itu, perang materiel disimpan semasa latihan Talisman Sabre tahun lalu Julai dan Ogos. Latihan itu, yang diadakan di dan sekitar Australia, melibatkan lebih 34,000 tentera dari 13 negara dan memberi tumpuan untuk meningkatkan kesiapsiagaan tempur dan keupayaan logistik.

Peralatan dari latihan itu termasuk 330 kenderaan dan treler dan 130 kontena disimpan di bahagian tenggara Australia, lapor Reuters. Ia menambah bahawa dalam peristiwa konflik, ini akan mencukupi untuk menyokong tiga syarikat logistik dengan kekuatan gabungan 500 tentera atau lebih. Sebagai alternatif, peralatan itu boleh digunakan semasa latihan masa depan atau untuk menangani bencana alam kemungkinan.

Banyak pegawai yang ditemubual oleh agensi berita itu menyatakan logistik sebagai kelemahan dalam tentera AS yang China boleh manfaatkan dalam peristiwa konflik, mungkin dengan mengebom kapal pengisian bahan api dan depot bahan api jet. Taktik seperti itu, pegawai-pegawai itu amaran, boleh membenarkan Beijing menghalang Washington tanpa perlu melibatkan sebahagian besar tentera AS.

Kedutaan China di AS tidak memberi komen terus mengenai laporan itu, tetapi memberitahu Reuters bahawa Washington harus “berhenti meningkatkan hubungan tentera dengan rantau Taiwan” dan “berhenti mencipta faktor yang boleh meningkatkan ketegangan di Selat Taiwan.”

Jurang antara AS dan China atas Taiwan semakin melebar dalam bulan kebelakangan ini, dibakar oleh jualan senjata Washington serta lawatan oleh pembuat undang-undang kanan ke pulau berdaulat itu.

Beijing menganggap Taiwan sebagai sebahagian daripada wilayah berdaulatnya, dan mengutuk hubungan AS dengan Taipei sebagai campur tangan dalam urusan dalaman. Presiden Xi Jinping telah berkata China sedang mengejar penyatuan semula aman dengan pulau itu, walaupun Beijing tidak menolak penggunaan kuasa untuk mencapai matlamat ini.

Sementara itu, Presiden AS Joe Biden menjanjikan tahun 2022 bahawa Washington akan mempertahankan Taiwan jika “terdapat serangan tanpa praseden,” tetapi menyatakan negaranya tidak menggalakkan kemerdekaan untuk pulau itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.