Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AHAD Memperkukuh Kepemimpinan Keselamatan Siber dengan Pelantikan Somnath Sarkar sebagai Ketua Pegawai Keselamatan Maklumat

Somanth Sarkar CISO AHAD

(SeaPRwire) –   Dalam peranannya yang baru, Somnath akan memanfaatkan wawasan strategik dan pengetahuan industri yang mendalam untuk meningkatkan komitmen AHAD untuk menyediakan standar keselamatan digital tertinggi kepada pelanggan di seluruh kawasan META & APAC.

Dubai, Emiriah Arab Bersatu 23 Apr 2024  – AHAD, syarikat pemimpin dalam keselamatan siber, transformasi digital dan pengurusan risiko, telah mengumumkan perlantikan Somnath Sarkar sebagai Ketua Pegawai Keselamatan Maklumat (CISO)nya. Dengan pengalaman yang luas selama lebih 30 tahun di sektor BFSI dan rekod terbukti dalam memimpin inisiatif keselamatan siber untuk institusi terkemuka, Somnath membawa kepakaran tanpa tandingan kepada Pasukan Pemimpin dan Lembaga AHAD.

Dalam peranannya yang baru, Somnath akan memanfaatkan wawasan strategik dan pengetahuan industri yang mendalam untuk meningkatkan komitmen AHAD untuk menyediakan standar keselamatan digital tertinggi kepada pelanggan di seluruh kawasan META & APAC. Kemahiran utama Somnath terletak dalam penyelarasan strategik teknologi dengan keperluan perniagaan dan peraturan, rangka kerja pematuhan, pengurusan program perlindungan data dan privasi, pengurusan kitaran audit berasaskan keselamatan dan risiko, pengurusan risiko pihak ketiga, strategi TI, seni bina perusahaan, dan pengurusan kesinambungan perniagaan.

Sepanjang kerjayanya yang cemerlang, Somnath telah memegang peranan kepimpinan penting dan berkhidmat sebagai CISO untuk institusi terkemuka seperti Mashreq Bank, Citigroup, dan Citibank. Sebagai Naib Presiden Eksekutif dan CISO di Mashreq Bank, Somnath memberikan tanggungjawab tunggal untuk semua piawaian keselamatan maklumat dan privasi secara global. Beliau meramalkan dan melaksanakan kekuatan digital, reka bentuk sistem dan kawalan data yang berkesan yang meletakkan bank sebagai pemimpin pasaran dalam keselamatan siber. Sebelum menyertai Mashreq Bank, Somnath memegang peranan utama sebagai CIO dan CTO di bank-bank antarabangsa dan syarikat insurans di seluruh Asia dan Afrika, di mana beliau memimpin program transformasi keselamatan dan melancarkan bank digital.

Selain pencapaian profesionalnya, Somnath adalah seorang pemikir yang aktif menyumbang kepada perbahasan keselamatan siber melalui penerbitan, kertas putih dan ucapan di persidangan berprestij. Beliau juga merupakan ahli aktif beberapa badan pengawalseliaan, membentuk dasar TI, arahan keselamatan maklumat dan peraturan privasi di pelbagai geografi.

Berkomentar mengenai perlantikan itu, Rohan Daniel Nair, Pengasas & COO AHAD menyatakan, “Perlantikan Somnath datang pada masa yang tepat bagi AHAD ketika kami terus mengembangkan penawaran keselamatan siber kami dan mengukuhkan komitmen kami untuk menyediakan penyelesaian keselamatan tanpa tandingan kepada pelanggan kami di seluruh kawasan META & APAC. Pengalaman kelas dunia dan visi strategiknya akan menjadi penting dalam memacu inisiatif keselamatan siber kami ke hadapan dan memastikan bahawa AHAD terus berada di garis hadapan industri. Kami berharap untuk bekerjasama rapat dengan Somnath dan memanfaatkan kepakarannya untuk mencapai batu loncatan baru dalam perjalanan kami kepada kecemerlangan keselamatan siber.”

Bergabung dengan AHAD, Somnath Sarkar menyatakan, “Menyertai AHAD sebagai Ketua Pegawai Keselamatan Maklumat adalah peluang yang menggalakkan bagi saya. Dengan menggunakan pengalaman saya yang luas di sektor BFSI di seluruh Asia, Timur Tengah dan Afrika, baik sebagai CISO mahupun CIO, saya bersemangat untuk memberikan sumbangan kepada keupayaan keselamatan siber dan perlindungan data AHAD. Matlamat saya adalah untuk meningkatkan penawaran kami kepada pelanggan akhir, dengan membuat perjalanan keselamatan siber mereka lebih mudah dan intuitif. Dengan membawa pandangan praktisian ke hadapan, saya berhasrat untuk membimbing pelanggan kami melalui kompleksiti keselamatan siber dengan mudah. Peribadi saya melihat AHAD sebagai platform untuk pembelajaran berterusan dalam bidang ini yang sentiasa berkembang, dan saya tidak sabar untuk terjun dan membuat perbezaan.”

Somnath menyertai pasukan pengurusan dan lembaga AHAD mengesahkan komitmen kukuh AHAD terhadap kecemerlangan dalam keselamatan siber dan transformasi digital, selari dengan visi mereka untuk “Meningkatkan orang, perniagaan, dan memudahkan Transformasi Selamat.” Dengan pengetahuan mendalam dan kualiti kepimpinannya, kedudukan AHAD sebagai rakan yang dipercayai bagi organisasi yang ingin meningkatkan daya tahan siber dan melindungi aset penting dalam persekitaran ancaman yang sentiasa berkembang dijangka akan diperkukuhkan lagi.

Tentang AHAD:

AHAD adalah syarikat keselamatan siber tulen yang terkenal dengan keupayaan keselamatan serangan dan perisikan sambil berkhidmat sebagai pemudah cara dengan menyediakan nasihat strategik, perundingan, reka bentuk, pelaksanaan dan penilaian keselamatan yang menyeluruh untuk membantu organisasi mengenal pasti risiko kritikal dan menjadi tahan siber sambil menyediakan pengalaman licin yang memacu kecekapan perniagaan dan wawasan tindakan.

Kami Adalah Pasukan Pakar Industri Yang Menumpukan Kepada Mengenal Pasti Dan Mengesahkan Risiko Untuk Mencegah Serangan Siber Sofistikated Dengan Ketepatan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai AHAD dan penawarannya, lawati laman web di

Media Contact

Rohan Daniel Nair

Sumber :AHAD Information Technology LLC

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.