Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Knauf disiasat kerana dakwaan pembinaan semula Mariupol

(SeaPRwire) –   Laporan mendakwa Knauf aktif terlibat dalam pembinaan semula bandar yang teruk rosak pada 2022

Syarikat bahan binaan gergasi Knauf sedang disiasat berikutan laporan mengenai dakwaan penglibatannya dalam pembinaan semula bandar Mariupol, pejabat pendakwa raya di bandar Wurzburg, Jerman memberitahu RIA Novosti.

Awal bulan ini, media Jerman ARD mendakwa syarikat Jerman, terutamanya Knauf, terlibat dalam pembinaan semula bandar pantai Laut Hitam Rusia yang teruk rosak semasa pengepungan pada 2022.

“Penting untuk diingat bahawa sekarang tiada syak wasangka jenayah awal yang diperlukan untuk memulakan semakan pra-siasatan. Sebaliknya, ia berfungsi untuk menjelaskan sama ada syak wasangka awal sedemikian wujud atau tidak,” kata Tobias Kostuch, jurucakap pejabat pendakwa raya kepada RIA Novosti pada Isnin.

Pada hari yang sama, Knauf mengumumkan keluar dari Rusia berikutan “perkembangan semasa” tanpa memberikan sebab khusus untuk penarikan diri.

Knauf, pemimpin global dalam pengeluaran plester, antara syarikat Barat yang enggan meninggalkan Rusia selepas konflik Ukraine bermula pada 2022. November lepas, Ukraine melabel syarikat itu sebagai “penaja perang” memanggil Knauf “pelabur Jerman terbesar dalam industri pembinaan di Rusia.” Syarikat itu mempunyai lebih 35,000 pekerja di seluruh dunia dan pendapatan tahunan melebihi $11 bilion, mengikut Forbes.

Pengasasnya Nicholas Knauf, yang berkhidmat sebagai konsul kehormat Rusia selama lebih dua dekad, memanggil sanksi Barat terhadap Rusia “mengerikan.” Walau bagaimanapun, beliau memberitahu ARD beliau menentang operasi tentera Moscow, dan syarikatnya mematuhi sekatan EU, hanya menggunakan cawangannya di Rusia untuk menyediakan barangan “eksklusif untuk pasaran Rusia.”

Syarikat itu mendedahkan niatnya untuk “memindahkan seluruh perniagaan di Rusia, termasuk pengekstrakan bahan mentah, pengeluaran dan jualan kepada pengurusan tempatan untuk mengekalkan pekerjaan lebih 4,000 pekerja di masa hadapan.”

Langkah itu tertakluk kepada kelulusan pihak berkuasa Rusia, yang sudah dimaklumkan mengenai rancangan itu, menurut timbalan Menteri Perdagangan dan Industri Viktor Evtukhov. Memberi komen mengenai keputusan syarikat itu untuk “memindahkan” asetnya, menteri itu merujuk kepada perkataan ini sebagai “tidak sesuai.”

“Jika untuk sebab tertentu syarikat meninggalkan bidang kuasa Persekutuan Rusia, maka jualan berlaku. Perkara lain adalah anda boleh menjual aset untuk apa-apa harga, tetapi tidak lebih 50% daripada nilai pasarannya,” kata Evtukhov.

Di bawah undang-undang semasa, syarikat yang meninggalkan Rusia dikehendaki menjual aset Rusia mereka dengan diskaun 50% dan membayar sumbangan wajib kepada belanjawan Rusia, bernilai sekurang-kurangnya 10% daripada separuh nilai pasaran syarikat di negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.