Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

600 Pekerja Apple Akan Kehilangan Pekerjaan Apple Menghapus Projek Kereta dan Paparan

Apple Inc

(SeaPRwire) –  

Santa Clara, California Apr 5, 2024  –  Apple menghentikan projek kereta dan skrin jam tangan mereka yang akan menyebabkan 600 pekerja di California kehilangan pekerjaan. Mereka juga telah membatalkan usaha jangka panjang untuk mencipta skrin generasi seterusnya untuk jam pintar. Dua keputusan ini akan menyebabkan 600 pekerja kehilangan pekerjaan dan kebanyakannya akan berlaku di pejabat Santa Clara. Untuk dua projek berambisi ini, Apple telah menarik brek pada bulan Februari 2024. Menurut rekod, pembatalan ini bukan sebarang keputusan mendadak. Laporan itu juga menyatakan bahawa eksekutif Apple sukar untuk menyatukan arah yang jelas untuk projek-projek ini dan juga berjuang dengan kos yang besar.

Pembuat skrin pameran menghadapi pelbagai halangan kejuruteraan sendiri. Apple juga menghadapi kesukaran dalam menjamin pembekal yang boleh dipercayai dan mereka juga menghadapi masalah untuk mengekalkan kos di bawah kawalan. Laporan itu memberikan butiran terperinci tentang setiap projek yang mereka cuba kerjakan dengan gigih. Tetapi semuanya akan berakhir dengan buruk untuk 600 pekerja di California yang akan kehilangan pekerjaan disebabkan penutupan projek-projek berambisi yang dimulakan oleh Apple.

Di kalangan 600 pekerja ini, pengurangan pekerjaan terbesar akan berlaku di pejabat utama projek kereta Apple di Santa Clara. Bersama-sama itu, pengurangan pekerjaan juga akan memberi kesan kepada pejabat satelit kecil Apple. Walau bagaimanapun, beberapa pekerja beruntung akan diberi pilihan untuk dipindahkan dalam ekosistem dalaman Apple. Pekerja yang bekerja dengan kecerdasan buatan dan robotik peribadi adalah yang beruntung dalam senario ini. Tetapi secara keseluruhan, impaknya akan sangat teruk bagi Apple.

Apple mengekalkan kesunyian mengenai topik ini dan tidak berkongsi berapa banyak pekerja yang akan kehilangan pekerjaan secara tepat. Tambahan pula, notis yang difailkan dengan WARN telah mencerminkan bahawa akan berlaku kehilangan pekerjaan besar di California. Ia juga mencadangkan skop pengurangan sebenar mungkin lebih besar. Ia boleh difahami bahawa Apple mempunyai pekerja lain juga untuk projek-projek ini di pelbagai lokasi. Menurut laporan, Apple melepaskan 371 pekerja dari projek keretanya.

Media Contact

Daniel Martin

Sumber :daniel martin

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.