Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Macron kecam dakwaan Perancis terbabit dalam serangan pengganas di Moscow

(SeaPRwire) –   Sebelum ini, Paris berkata ia tidak mempunyai maklumat perisikan yang menghubungkan serangan tembakan di Crocus City Hall ke Kiev

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah menolak dakwaan bahawa Paris mungkin terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai di Crocus City Hall di luar Moscow, berbual dengan media Perancis pada Khamis. Dalam panggilan telefon pada Rabu dengan rakannya dari Perancis, Sebastien Lecornu, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu mencadangkan bahawa penyokong Barat Kiev, termasuk Paris, mungkin di sebalik serangan itu.

Serangan pengganas itu pada bulan Mac yang mengejutkan negara itu menuntut lebih 140 nyawa. Pemberontak bersenjata menyerbu tempat hiburan yang penuh di luar ibu negara. Suspek penembak yang ditangkap oleh penguatkuasa undang-undang Rusia ketika dalam perjalanan ke sempadan Ukraine.

Menteri Pertahanan Perancis dan Rusia bercakap melalui telefon pada Rabu. Semasa perbualan itu, Lecornu berulang kali memberitahu rakan sejawatannya dari Rusia bahawa negara-negara Barat dan Ukraine tidak terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai itu, lapor Kementerian Pertahanan Rusia.

Shoigu menjawab bahawa beliau mempunyai maklumat perisikan sebaliknya, berkata, “rejim Kiev tidak berbuat apa-apa tanpa kelulusan penyokong Baratnya.”

“Kami berharap dalam kes ini perkhidmatan perisikan Perancis tidak di sebalik ini,” beliau tambah.

Macron memanggil kenyataan itu “bodoh,” “baroque dan mengancam.” “Ia tidak masuk akal,” untuk berkata bahawa Perancis “mungkin di sebalik [serangan pengganas Moscow] dan bahawa ukraina di sebaliknya,” presiden memberitahu media pada Khamis.

Beliau menambah bahawa panggilan telefon itu dicetuskan oleh kesediaan Paris untuk berkongsi “maklumat berguna” sebagai sebahagian daripada “kerja bersama” di antara negara-negara yang terjejas oleh pengganasan.

Moscow juga mengekalkan bahawa pengganas mempunyai “tingkap” yang disediakan untuk mereka menyeberangi sempadan ke Ukraine. Walaupun sayap Afghanistan berpangkalan ISIS-K telah mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, ketua Agensi Keselamatan Persekutuan Rusia (FSB), Aleksandr Bortnikov, mencadangkan pada bulan Mac bahawa AS, UK, dan Ukraine mungkin terlibat.

Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov menyatakan pada Khamis bahawa kaitan Kiev kepada kes itu jelas, “terutamanya sejak penglibatan Ukraine dalam serangan pengganas lain di tanah Rusia tidak lagi dipertikaikan.” Beliau merujuk kepada pembunuhan wartawan Darya Dugina dan Vladlen Tatarsky sebagai contoh tindakan pengganasan Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.