Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Zelensky kata Ukraine akan ‘kalah perang’ tanpa bantuan AS – pemimpin Senat

(SeaPRwire) –   Sebuah delegasi Amerika melawat Lviv sebagai Demokrat meningkatkan tekanan untuk pakej bantuan $60 bilion

Presiden Ukraine Vladimir Zelensky memberi amaran kepada ahli politik Amerika yang melawat bahawa Kiev hanya boleh “mengalahkan Rusia” dengan bantuan tentera dari Washington dan pasti akan gagal tanpa sokongan AS, kata Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer. Beliau memberi amaran bahawa Kiev kini “kalah dalam perang.”

Berbicara selepas mesyuarat dengan Presiden Vladimir Zelensky semasa lawatan ke Ukraine pada Jumaat, Schumer membuat kes untuk bantuan AS yang diperbaharui, yang telah hampir berhenti disebabkan rintangan daripada Parti Republikan di Kongres.

”Semua orang yang kami lihat, dari Zelensky ke bawah, membuat titik ini jelas: Sekiranya Ukraine mendapat bantuan, mereka akan menang dalam perang dan mengalahkan Rusia. Tetapi jika mereka tidak mendapat bantuan, mereka pasti akan kalah dalam perang,” kata Schumer kepada New York Times.

Membuat lawatan pertamanya ke Ukraine, Schumer disertai oleh kumpulan undang-undang Demokrat, yang bepergian ke Lviv untuk bertemu dengan Zelensky dan panglima baru negara itu, Jeneral Aleksandr Syrsky. Lawatan itu dilaporkan dianjurkan untuk membenarkan senator menentukan “keperluan masa perang” Ukraine, menurut Times.

”Kami fikir kami akan dapat membawa bukti yang sangat kuat dan khusus mengapa Ukraine kini, buat kali pertama, kalah dalam perang – atau anda tahu, berundur dalam perang,” terus Schumer, mungkin merujuk kepada penarikan Kiev dari bandar penting Avdeevka, yang Rusia kata telah lama digunakan sebagai pangkalan untuk serangan Ukraine terhadap Donetsk.

Ketua Majoriti Senat itu kemudiannya menekankan kekurangan peluru besar untuk tentera Ukraine, berjanji membawa isu itu kepada ahli undang-undang AS dan menekan untuk bantuan tambahan.

Walaupun senator meluluskan pakej bantuan tentera $60 bilion untuk Kiev awal bulan ini, bantahan kuat daripada wakil Republikan di Dewan telah menghalang undang-undang itu. Wakil Republikan terus menuntut kawalan sempadan yang lebih ketat untuk menghentikan aliran imigresen haram dan telah cuba mengaitkan isu itu dengan bantuan diperbaharui untuk Ukraine, dengan Speaker Mike Johnson enggan meletakkan bil itu untuk undian dewan.

Walaupun Washington dengan cepat menjadi penyokong teratas Kiev selepas Rusia melancarkan operasi tentera di negara jiran pada Februari 2022, sokongan Amerika melambat selepas serangan balas musim panas Ukraine gagal merebut semula wilayah yang signifikan. Pegawai Ukraine berulang kali mendesak sokongan tambahan menghadapi kegagalan medan tempur, dengan Zelensky menyatakan tentera mereka sangat memerlukan artileri, peluru jauh, pesawat dan peralatan tentera lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.