Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman sahkan ganja rekreasi

(SeaPRwire) –   Undang-undang baru disokong kerajaan gabungan akan membenarkan pemilikan dan penanaman ganja rekreasi terhad

Orang Jerman akan mendapat akses kepada ganja rekreasi sah bermula 1 April di bawah undang-undang baru diluluskan oleh ahli parlimen pada Jumaat. Undang-undang itu akan membenarkan penggunaan dan penanaman terhad ganja oleh orang dewasa untuk penggunaan peribadi, tetapi komersialisasinya masih akan dilarang secara meluas.

Pengharaman ganja rekreasi adalah salah satu janji utama Kanselor Olaf Scholz kerajaan gabungan, dengan rancangan berulang kali dibincangkan dalam media negara dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pada Jumaat, undang-undang itu disokong oleh 407 ahli perundangan di Bundestag – dewan rendah parlimen Jerman. Kira-kira 226 ahli parlimen menentang undang-undang itu dan empat ahli parlimen tidak mengundi.

Undang-undang itu membenarkan orang dewasa di Jerman memiliki sehingga 50 gram (1.7 ounce) ganja di rumah persendirian. Untuk ruang awam, had maksimum adalah terhad kepada 25 gram. Orang dewasa juga dibenarkan membesar tiga tumbuhan ganja di rumah.

Undang-undang itu membenarkan penanaman ganja skala lebih besar dalam kelab “ganja” bukan untung bermula 1 Julai. Kumpulan ini mesti terdiri daripada tidak lebih daripada 500 ahli dan hanya akan membesar tumbuhan untuk penggunaan peribadi mereka. Kos operasi untuk kelab akan ditanggung melalui yuran keahlian, bergantung kepada skala penggunaan – dan seseorang boleh menerima maksimum 50 gram ganja daripada kelab setiap bulan. Untuk bawah umur 21 tahun jumlah ini terhad kepada 30 gram.

Penggunaan ganja awam akan dilarang berhampiran sekolah, kemudahan sukan dan padang permainan kanak-kanak – dan kanak-kanak yang ditangkap memiliki ganja akan perlu melalui program pencegahan penyalahgunaan dadah.

Mengharamkan dadah itu mencipta “alternatif kepada pasaran hitam,” Menteri Kesihatan Jerman Karl Lauterbach menjelaskan pada Jumaat, menambah bahawa undang-undang terdahulu gagal kerana penggunaan terus meningkat.

Pasukan pembangkang terbesar Jerman, blok konservatif Union, mengutuk undang-undang baru, dengan Tino Sorge, jurucakap dasar kesihatan untuk Kristian Demokratik (CDU), memanggil komen Lauterbach “absurd.” Ahli Parlimen Stephan Pilsinger menuduh kerajaan gabungan cuba “melindungi pengedar dan bukan pengguna.”

Satu kaji selidik yang dijalankan oleh YouGov pada pertengahan Februari menunjukkan bahawa orang Jerman terbahagi mengenai isu itu. Sebahagian 47% responden berkata mereka sama ada “agak terhadap” atau “sepenuhnya terhadap” pengharaman manakala 42% menyokongnya sehingga tahap tertentu.

Penyokong Hijau kelihatan menjadi peminat terbesar inisiatif itu, dengan 61% daripada mereka agak atau sepenuhnya menyokongnya. Pengundi Parti Demokratik Sosial (SPD) Kanselor Olaf Scholz kelihatan hampir terbahagi sama rata mengenai isu itu, manakala pengundi CDU adalah pembangkang paling ghairah terhadap langkah itu. Kajian itu melibatkan keseluruhan 3,684 responden dewasa di seluruh Jerman dan diadakan pada 19 Februari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.