Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Wilayah Persekutuan Perancis di bawah jam malam selepas rusuhan (VIDEOS)

(SeaPRwire) –   Wilayah luar Perancis mengalami keadaan darurat selepas rusuhan

Pihak berkuasa Perancis telah mengenakan jam malam, menutup lapangan terbang dan melarang semua perhimpunan awam di wilayah lautan Pasifik New Caledonia, yang dilanda protes dan rusuhan yang dicetuskan oleh pembaharuan perlembagaan yang kontroversi.

Dikolonisasikan oleh Perancis pada abad ke-19, kepulauan ini mempunyai sejarah pemberontakan terhadap pemerintahan asing. Pemberontakan bersenjata terakhir oleh orang Kanak tempatan berakhir pada tahun 1988, apabila Paris bersetuju untuk memberikan autonomi yang lebih besar kepada New Caledonia.

Protes bermula pada pagi Isnin sebagai tindak balas kepada pindaan yang dicadangkan kepada sistem undian tempatan. Pada malam Selasa, Dewan Perwakilan Kebangsaan Perancis telah meluluskan rang undang-undang bertujuan membenarkan warganegara bukan pribumi mengundi dalam pilihan raya tempatan New Caledonia. Pembaharuan ini, yang aktivis kemerdekaan tempatan bimbang akan mengurangkan kuasa undian Kanak, masih perlu diluluskan dalam sesi bersama Dewan Perwakilan Kebangsaan dan Senat.

Kekacauan ganas Isnin dan Selasa disertai dengan pembakaran dan perompakan, dengan media tempatan melaporkan bahawa tembakan telah didengari di ibu negara wilayah Noumea.

“Lebih 130 orang telah ditahan, dan puluhan rusuhan telah ditahan dan akan dibawa ke mahkamah,” kata pejabat Pesuruhjaya Tinggi Perancis di New Caledonia dalam kenyataan, menambah bahawa terdapat cubaan melarikan diri dari penjara di Noumea.

Pesuruhjaya Tinggi Louis Le Franc telah mengisytiharkan jam malam dari 6 petang hingga pagi dan melarang perhimpunan awam, serta membawa senjata dan jualan alkohol. Lapangan Terbang Antarabangsa La Tontouta di Noumea telah ditutup sehingga notis lanjut pada hari Rabu.

Pegawai polis tambahan telah dihantar ke New Caledonia untuk membantu memulihkan ketenteraman, kata Menteri Dalam Negeri Perancis Gerald Darmanin pada Selasa. Beliau menambah bahawa lebih 70 pegawai telah cedera.

Pihak berkuasa Perancis telah mempertahankan pembaharuan itu, dengan Darmanin menggambarkan rang undang-undang itu sebagai “kewajipan moral bagi mereka yang percaya kepada demokrasi.”

Datuk Bandar Noumea Sonia Lagarde pula menggesa semua pihak bersabar, dengan memberi amaran bahawa kekacauan itu boleh membawa kepada “semacam perang saudara.” Pesuruhjaya Tinggi Le Franc menyatakan pandangan yang sama semasa sidang akhbar Selasa. “Apabila kita bergerak ke arah jurang, sentiasa ada masa untuk berhenti, tetapi sekarang kita sedang bergerak terus ke sana,” katanya.

Perjanjian Noumea, ditandatangani pada tahun 1998, membataskan undian dalam pilihan raya tempatan kepada Kanak dan penduduk bukan pribumi yang tinggal di wilayah sebelum 1998. Ia juga membuka jalan kepada tiga referendum kemerdekaan yang diadakan pada 2018, 2020 dan 2021. Dalam ketiga-tiga kes, pengundi menolak kemerdekaan dari Perancis.

Sebagai salah satu wilayah pulau yang dipegang oleh Paris di Pasifik, New Caledonia mempunyai beberapa deposit nikel terbesar di dunia, dan kekal sebagai salah satu pangkalan utama Perancis di rantau ini di mana AS dan China bersengketa untuk pengaruh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.