Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

WHO Eropah memanggil untuk kempen vaksinasi ‘mendesak’ cacar air

(SeaPRwire) –   Badan kesihatan antarabangsa menekankan peningkatan 40 kali ganda kes-kes dalam tempoh 2022 hingga 2023

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyeru kempen vaksinasi yang “penting” untuk menangani wabak cacar air di seluruh Eropah, selepas mendaftarkan lebih daripada 42,000 jangkitan pada tahun lalu.

Bahagian Eropah agensi itu memberi amaran tentang peningkatan kes-kes dalam kenyataan media yang diterbitkan pada Selasa, dengan menyatakan bahawa Kazakhstan adalah antara negara yang paling teruk terjejas.

”Seperti di negara-negara lain di rantau ini, virus itu merebak dengan cepat dan wabak ini sebahagian besarnya disebabkan oleh penumpukan kanak-kanak yang rentan yang melepasi dos rutin imunisasi semasa pandemik Covid-19; 65% kes cacar air yang dilaporkan di Kazakhstan telah kanak-kanak bawah 5 tahun,” kenyataan itu berkata, menambah bahawa pihak berkuasa Kazakhstan sedang melaksanakan langkah-langkah “tindak balas wabak yang meluas,” termasuk kempen vaksinasi besar-besaran.

WHO Eropah kemudiannya menyatakan bahawa lebih daripada 42,000 kes cacar air telah didaftarkan di 41 negara pada tahun 2023 – peningkatan besar berbanding 941 kes yang dilaporkan di seluruh dunia pada tahun 2022.

Dalam notis sebelumnya yang dikeluarkan pada Disember, badan kesihatan itu menyeru tindakan “penting” untuk menangani wabak, dengan pengarah serantau WHO untuk Eropah, Hans Kluge, menekankan bahawa vaksin harus menjadi keutamaan untuk sebarang usaha pengurangan.

”Vaksinasi adalah satu-satunya cara untuk melindungi kanak-kanak daripada penyakit yang boleh menjadi bahaya ini. Usaha vaksinasi segera diperlukan untuk menghentikan penularan dan mencegah penyebaran lebih lanjut,” katanya. “Ia adalah penting bahawa semua negara bersedia untuk dengan segera mengesan dan bertindak balas secara tepat terhadap wabak cacar air, yang boleh mengancam kemajuan ke arah penghapusan cacar air.”

Peningkatan pesat kes-kes cacar air ini sebahagian besarnya disebabkan oleh “penurunan dalam kadar vaksinasi” semasa pandemik Covid-19, yang “sangat memberi kesan kepada prestasi sistem imunisasi” di Eropah, menurut WHO. Kanak-kanak telah menyumbang kepada banyak penurunan vaksinasi, dengan lebih daripada 1.8 juta bayi melepasi suntikan cacar air antara 2020 dan 2022.

Untuk mengurangkan wabak, agensi itu mengesyorkan negara-negara mencapai kadar vaksinasi standard dua dos sekurang-kurangnya 95%. Pada tahun 2022, kadar dos kedua telah jatuh hingga 91% sahaja.

Disebabkan oleh virus udara yang sangat mudah menular, gejala cacar air biasanya termasuk batuk dan demam, dan dalam kes-kes yang jarang boleh menyebabkan radang otak, pneumonia, buta dan kematian. Walaupun rawatan pengurang simptom tersedia untuk mengurangkan keparahan simptom, dan vaksinasi telah membawa kepada pengurangan besar jangkitan global dalam dekad-dekad kebelakangan ini, tiada ubat untuk penyakit ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.