Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU gergasi runcit dituduh ‘memperseksualkan kanak-kanak’

(SeaPRwire) –   H&M dituduh ‘memperseksualkan kanak-kanak’

Rangkaian pakaian besar Sweden, H&M telah menarik salah satu iklan musim sekolah mereka di talian selepas dituduh memperseksualkan kanak-kanak.

Iklan yang ditayangkan di media sosial di Australia menampilkan dua orang gadis muda dalam seragam sekolah hitam-putih memegang beg pink. Keterangan itu berkata, “Buat kepala mereka berpaling dengan fesyen Musim Balik Sekolah H&M.”

Sesetengah pengguna mengkritik syarikat itu, mendakwa bahawa gabungan imej dan tagline itu “amat tidak wajar” dan bersamaan dengan “penyalahgunaan yang memalukan” kanak-kanak.

“Kebanyakan ibu bapa lebih suka [agar] kepala tidak ‘berpaling’ apabila orang lain melihat anak perempuan mereka berjalan ke sekolah, naik bas atau di kelas,” penulis hak wanita Australia Melinda Tankard Reist menulis di X (dahulunya Twitter). “Mengapa anda mahu menggalakkan idea bahawa gadis kecil harus menarik perhatian kepada penampilan, badan dan ‘gaya’ mereka?”

H&M menarik iklan itu selepas kecaman. “Iklan ini telah dikeluarkan. Kami sangat menyesal kerana menyinggung perasaan dan akan melihat bagaimana kami akan menyampaikan kempen pada masa hadapan,” kata syarikat itu dalam kenyataan kepada media.

Pengasas Mumsnet – laman mesej popular UK untuk ibu bapa – Justine Roberts berkata ia keputusan yang betul untuk membatalkan iklan itu. “Walaupun kami gembira H&M menerima kesilapan dan menarik iklan itu, iklan itu sepatutnya tidak dicipta pada mulanya,” katanya kepada BBC.

Ini bukan kali pertama kempen pemasaran H&M mencetuskan kemarahan dalam talian. Pada 2018, syarikat itu dituduh mesej berunsur perkauman apabila laman web UK mereka menampilkan gambar seorang budak lelaki hitam memakai hoodie hijau dengan kata-kata “monyet paling hebat di hutan rimba” dicetak di atasnya. Syarikat itu segera menarik iklan dan meminta maaf, dengan berkata bahawa “walaupun tidak sengaja, rasisme pasif atau santai perlu dipadamkan di mana sahaja ia wujud.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.