Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

White House membantah kenegaraan Palestin – kabel yang bocor

(SeaPRwire) –   AS dilaporkan menjalankan lobi PBB untuk menolak permohonan keahlian kawasan berkuasa, yang akan bersamaan dengan pengiktirafannya

Kerajaan AS dilaporkan telah menjalankan lobi kepada negara-negara Majlis Keselamatan PBB untuk menolak permohonan Palestin (PA) untuk keahlian penuh, menurut The Intercept, kabel diplomatik bocor.

Awal bulan ini, pihak berkuasa serantau itu meminta diterima sebagai ahli penuh PBB. Negara Palestin telah memegang status pemerhati sejak 2012, tetapi keahlian penuh akan bersamaan dengan pengiktirafan kemerdekaan Palestin, yang ditentang Israel.

The Intercept melaporkan pada Rabu ia telah memperoleh salinan kabel Jabatan Negara AS yang tidak diklasifikasikan yang bertentangan dengan janji pentadbiran Biden untuk sepenuhnya menyokong penyelesaian dua negara.

AS telah menekankan bahawa penubuhan negara Palestin merdeka yang bebas harus berlaku melalui perundingan langsung antara Israel dan Palestin, dan bukan di PBB. Presiden Joe Biden sebelum ini secara kategorik menyatakan bahawa Washington menyokong penyelesaian dua negara dan sedang bekerja untuk mewujudkannya secepat mungkin.

Kabel dilaporkan memberikan butiran tekanan yang dilaksanakan kepada ahli Majlis Keselamatan, termasuk Malta, presiden berpusing Majlis ini bulan ini. Ecuador khususnya diminta untuk melobi Malta dan negara-negara lain, termasuk Perancis, untuk menentang pengiktirafan PBB bagi PA, menurut laporan itu. Jabatan Negara AS dilaporkan menunjukkan bahawa normalisasi hubungan antara Israel dan negara-negara Arab adalah cara terpantas dan paling berkesan untuk mencapai negara merdeka yang berkekalan dan produktif.

Satu kabel diplomatik bertarikh 12 April menyertakan hujah bagi penentangan pentadbiran AS terhadap undian, dengan merujuk kepada risiko mengapi-apikan ketegangan, balasan politik, dan mungkin membawa kepada Kongres AS memotong pembiayaan PBB.

“Kami dengan ini menggesa anda untuk tidak menyokong sebarang resolusi Majlis Keselamatan yang mungkin mengesyorkan pengambilan ‘Palestin’ sebagai ahli negara PBB, sekiranya resolusi sedemikian dibentangkan kepada Majlis Keselamatan untuk keputusan dalam hari-hari dan minggu-minggu akan datang,” baca kabel bocor itu.

Majlis Keselamatan 15 ahli dilaporkan dijadualkan untuk mengundi pada Jumaat mengenai draf resolusi yang mengesyorkan kepada Majlis Umum PBB 193 ahli supaya “Negara Palestin diterima sebagai ahli PBB.”

PA memohon keahlian pada 2011, tetapi permohonan itu tidak pernah dibentangkan kepada Majlis Keselamatan. Ketika itu, AS – sebagai salah satu daripada lima ahli kekalnya – berkata ia akan menggunakan hak veto jika terdapat undian berjaya.

Pada tahun berikutnya, PBB meningkatkan status Negara Palestin daripada “entiti pemerhati bukan ahli” kepada “negara pemerhati bukan ahli,” status yang hanya dipegang olehnya dan Bandar Vatican.

Usaha lobi AS menunjukkan bahawa Rumah Putih berharap mengelakkan “veto” yang terang-terangan terhadap permintaan keahlian Palestin, The Intercept mencadangkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.