Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara Amerika Selatan meminta untuk menjadi rakan NATO

(SeaPRwire) –   Argentina telah mengemukakan permintaan rasmi kepada blok tentera yang diketuai AS untuk status ‘rakan global’, Menteri Pertahanan Luis Petri berkata

Argentina secara rasmi telah meminta NATO untuk menerimanya sebagai “rakan global” yang baru, Menteri Pertahanan Argentina Luis Petri mengumumkan pada Khamis selepas bertemu dengan Timbalan Setiausaha Agung NATO Mircea Geoana.

Dalam satu pada X, Petri berkongsi gambar daripada pertemuannya dengan Geoana di Buenos Aires, dan berkata bahawa beliau “menyampaikan surat niat yang menyatakan permintaan Argentina untuk menjadi rakan global” NATO. Beliau bersumpah untuk “terus bekerja untuk memulihkan hubungan yang membolehkan kami untuk memodenkan dan melatih pasukan kami ke piawaian NATO.”

Amerika Syarikat sudah menetapkan Argentina sebagai Sekutu Utama Bukan NATO (MNNA); Washington menggunakan istilah ini untuk mengelaskan negara-negara yang mempunyai hubungan strategik dengan Angkatan Bersenjata AS tetapi tidak secara rasmi menjadi ahli blok NATO.

Penetapan Rakan Global, atau ‘Rakan di Seluruh Dunia’, menandakan ikatan yang lebih rapat dengan kumpulan yang diketuai AS, seperti berkongsi maklumat dan menyertai operasi tentera bersama, dan kini dipegang oleh negara-negara seperti Australia, Jepun, Korea Selatan, Colombia, Iraq, Mongolia, New Zealand dan Pakistan.

Kenyataan Petri datang ketika Presiden Argentina Javier Milei, yang dipilih pada Disember lalu, telah melancarkan gelombang pembaharuan radikal bertujuan untuk menstabilkan ekonomi negara yang lemah dan telah berusaha untuk menubuhkan hubungan yang lebih rapat dengan AS dan negara-negara Barat yang lain, bahkan memandang untuk menyepadukan mata wang kebangsaannya dengan dolar.

Selepas memastikan kepresidenan, Milei, yang menggambarkan dirinya sebagai ‘anarko-kapitalis’, juga secara rasmi menolak jemputan untuk menjadi ahli kumpulan negara BRICS yang diketuai Rusia, China, India, Brazil dan Afrika Selatan, dengan mendakwa bahawa beliau tidak akan “bersekutu dengan komunis.”

Sebaliknya, presiden Argentina telah menekankan bahawa cara terbaik untuk melindungi kedaulatan negaranya adalah dengan memperkukuhkan “perikatan strategik”nya dengan Washington dan negara-negara lain yang “menganuti kebebasan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.