Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Utara Ireland memilih pemimpin nasionalis pertama

(SeaPRwire) –   Pergerakan ini menamatkan dua tahun kebuntuan politik di perundangan Belfast

Naib Presiden Sinn Fein Michelle O’Neill telah memuji “syurga baru” dalam politik Ireland Utara selepas menjadi ketua kerajaan provinsi pertama yang nasionalis pada Sabtu, dalam pergerakan bersejarah yang boleh meningkatkan prospek Ireland yang bersatu.

O’Neill telah berkhidmat sebagai ketua kerajaan-designate sejak Mei 2022, apabila kumpulan pro-Ireland bersatu muncul sebagai parti terbesar dalam dewan perundangan 90 kerusi Stormont berikutan pilihan raya.

Walau bagaimanapun, kenaikan O’Neill ke pejabat telah ditangguhkan oleh saingan Sinn Fein, Parti Kesatuan Demokratik (DUP), yang memboikot dewan perundangan dalam protes terhadap peraturan perdagangan pasca-Brexit yang menurut mereka menggugat hubungannya dengan Britain, secara efektif melumpuhkan perundangan, yang bergantung kepada persetujuan berkongsi kuasa untuk berfungsi.

Menyampaikan Ucapan di Dewan Perundangan Belfast pada Sabtu O’Neill, 47, berjanji untuk mewakili orang dari latar belakang nasionalis dan penyatuan. “Sebagai seorang republikan Ireland saya berjanji untuk bekerjasama dan usaha tulus dengan rakan-rakan yang British, dari tradisi penyatuan dan yang menghargai Kesatuan,” katanya.

Sebelum ini tidak pernah ada ketua kerajaan nasionalis di kepala kerajaan Ireland Utara sejak Stormont ditubuhkan 103 tahun lalu. Beliau menambah pada Sabtu bahawa hari “bersejarah” ini “mewakili syurga baru” untuk Ireland Utara.

Selama tiga dekad, Ireland Utara dilanda keganasan berunsur perkauman antara kuasa nasionalis dan penyatuan dalam tempoh dikenali sebagai ‘The Troubles’ yang akhirnya diakhiri dengan penandatanganan Perjanjian Jumaat Baik pada 1998, yang menubuhkan garis panduan baru untuk kerajaan terdevolusi Belfast.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden pada Sabtu memuji kembalinya kerajaan berfungsi di Belfast sebagai “langkah penting” dan berkata bahawa beliau menjangkakan “melihat kestabilan dipulihkan kerajaan berkongsi kuasa yang menguatkan dividen keamanan, memulihkan perkhidmatan awam, dan terus membina atas kemajuan besar dekad-dekad terakhir.”

Terobosan dalam memulihkan kerajaan berikutan keputusan DUP minggu lalu untuk mengakhiri boikotnya terhadap Stormont selepas persetujuan dengan London yang menurut mereka secara berkesan menghapuskan sekatan pemeriksaan kastam di perbatasan Laut Ireland terhadap barangan yang diimport dari UK.

DUP, yang menyokong keputusan UK untuk meninggalkan Kesatuan Eropah (EU), sebelum ini mengatakan bahawa pelaksanaan sekatan kastam pasca-Brexit secara berkesan meletakkan sempadan antara Ireland Utara dan baki UK. Terdapat juga kebimbangan di kalangan penyatuan bahawa merosakkan hubungan Ireland Utara dengan UK boleh menyebabkan lebih banyak panggilan untuk undian mengenai persatuan Ireland, terutamanya di bawah Ketua Menteri Sinn Fein.

Emma Little-Pengelly DUP, yang juga mengambil peranan Timbalan Ketua Menteri dalam kerajaan baharu, berkata bahawa pelantikan berkembar itu akan “diakui oleh banyak” sebagai “hari bersejarah” walaupun mengakui terdapat isu-isu di mana beliau dan O’Neill “tidak akan pernah setuju.”

Sinn Fein mempunyai matlamat yang dinyatakan untuk mencapai Ireland bersatu, manakala DUP ingin mengekalkan ikatan dengan UK. Undian mengenai penyatuan Ireland semula hanya boleh diadakan atas budi bicara kerajaan British.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.