Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Jerman akan menandatangani pakatan keselamatan dengan Ukraine bulan ini – media

(SeaPRwire) –   Draf perjanjian sudah disediakan, dakwa Frankfurter Allgemeine Zeitung

Jerman dan Ukraine mungkin menandatangani perjanjian kerjasama keselamatan di Persidangan Keselamatan Munich, yang akan berlangsung dari 16-18 Februari, Frankfurter Allgemeine Zeitung telah melaporkan. Akhbar Jerman itu mendakwa bahawa Berlin dan Kiev sudah merangka perjanjian tersebut.

UK menjadi negara pertama menandatangani perjanjian keselamatan dwihuruf dengan Ukraine pada 12 Januari, di bawah mana dua negara itu berjanji mempertahankan satu sama lain jika diserang. Bulan lalu, Presiden Perancis Emmanuel Macron mendedahkan rancangan mengikuti langkah itu pada Februari.

Dalam artikelnya pada Jumaat, Frankfurter Allgemeine Zeitung, dengan mengutip sumber “lingkaran kerajaan” yang tidak disebut namanya, mendakwa pakatan itu akan ditandatangani pada hari pertama persidangan tersebut. Akhbar itu mengkutip Timbalan Perdana Menteri Ukraine untuk Integrasi Eropah dan Euro-Atlantik, Olga Stefanishyna, berkata delegasi Ukraine telah menyediakan “draf untuk perjanjian jaminan keselamatan dwihuruf” pada hari sebelumnya. Beliau menambah teks itu “belum diputuskan, tetapi secara umumnya siap.”

Menurut Stefanishyna, kedua-dua Berlin dan Kiev bersetuju bahawa perjanjian itu harus diselesaikan secepat mungkin.

Sambil memuji peranan yang semakin besar Jerman kini memainkan dalam Kesatuan Eropah untuk menyokong Ukraine, Stefanishyna mencatat bahawa Kiev “tidak selalu puas hati” dengan Berlin, terutamanya memandangkan keraguan seolah-olahnya mengenai aspirasi keahlian Ukraine dalam NATO.

Pada akhir Januari, Canselor Jerman Olaf Scholz berkata topik perjanjian keselamatan dwihuruf itu “memainkan peranan besar” semasa percakapannya dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky awal bulan itu, dengan perjanjian itu “sedang disediakan dengan intensif.”

Scholz menambah beliau mempunyai “perasaan bahawa kami berada di ambang rundingan muktamad.”

Dalam satu pos di X (dahulunya Twitter,) Zelensky mengesahkan bahawa beliau telah membincangkan komitmen Berlin kepada Kiev dalam hal keselamatan dengan Canselor Jerman.

Semasa summit NATO di Vilnius pada Julai 2023, negara-negara Kumpulan 7 bersetuju bekerja untuk menyediakan jaminan keselamatan dwihuruf untuk Kiev, tertakluk kemungkinan keahlian Ukraine kepada blok tentera AS pada masa akan datang.

Mengenai keputusan ini, Presiden Rusia Vladimir Putin menekankan pada masa itu bahawa walaupun “setiap negara berhak menjamin keselamatannya,” ini tidak boleh dilakukan atas kesusahan negara lain.

Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov menolak perjanjian yang ditandatangani antara UK dan Ukraine pada Januari, yang antara lain menjamin “pencegahan dan pencemaran aktif, serta langkah balas terhadap sebarang ketegangan ketenteraan dan/atau agresi baru oleh Persekutuan Rusia,” dengan menggambarkannya sebagai “setengah masak.”

“Saya tidak nampak sebarang ketentuan mengikat secara undang-undang dalam dokumen ini, kecuali Ukraine akan berdiri untuk Britain,” diplomat itu menerangkan.

Lavrov juga mendakwa negara-negara Barat sebenarnya tidak benar-benar mahu melihat Ukraine menjadi ahli penuh NATO atau Kesatuan Eropah.

Dmitry Medvedev, bekas presiden Rusia dan kini timbal pengerusi Majlis Keselamatan negara itu, pula memberi amaran bulan lalu bahawa Moscow akan menganggap sebarang penempatan tentera British di Ukraine sebagai “pengisytiharan perang.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Maria Zakharova, pada gilirannya, menuduh Britain “bekerja secara aktif untuk mencegah keamanan” di Ukraine, sambil mengubahnya menjadi “kad tawar-menawar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.