Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Usia lanjut Biden membuatkan beliau berjaya – pemimpin Demokrat terkemuka

(SeaPRwire) –   Gabenor California Gavin Newsom telah cuba menafikan kebimbangan tentang kapasiti mental presiden AS

Gabenor California Gavin Newsom telah cuba menepis kebimbangan bahawa Presiden Amerika Syarikat Joe Biden terlalu tua untuk mencari pemilihan semula dengan mendakwa bahawa dia berjaya kerana usia lanjutnya.

“Saya telah melihatnya dari dekat, saya telah melihatnya dari jauh, tetapi ini poin saya: Ia adalah kerana usianya yang berjaya,” kata Newsom pada Ahad dalam temu bual NBC News. “Ia adalah kerana kebijaksanaan dan watak yang dibangunkan selama bertahun-tahun.”

Biden, 81, sudah merupakan presiden tertua dalam sejarah AS dan akan berusia 87 tahun apabila meninggalkan Rumah Putih jika beliau berkhidmat untuk penggal kedua penuh. Kebimbangan tentang ketepatan kognitifnya diperkuat awal bulan ini, apabila seorang pendakwa khas Jabatan Kehakiman AS yang menyiasat salah urus dokumen sulit oleh Biden melaporkan bahawa walaupun beliau telah mendapati bukti tingkah laku jenayah, sebuah juri akan enggan menghukum presiden bertugas kerana beliau kelihatan sebagai “lelaki tua yang baik hati dengan ingatan yang buruk.”

Sebuah kaji selidik ABC News/Ipsos yang dikeluarkan pada 11 Februari menunjukkan bahawa 86% rakyat Amerika percaya Biden terlalu tua untuk mencari penggal kedua empat tahun. Newsom, yang telah dituduh menjalankan kempen presiden bayangan dalam kes Biden menarik balik tawaran pemilihan 2024, memberitahu NBC bahawa beliau bosan dengan spekulasi sedemikian.

“Ia semua hanyalah perbualan kosong,” kata gabenor 56 tahun itu. “Anda tahu apa? Ia hanyalah tontonan sampingan. Saya fikir apa yang Demokrat perlu lakukan ialah kurang risau, lebih banyak kerja, terus melebihi jangkaan seperti yang kita lakukan, terus menang, membuat kes. Ia adalah perbualan yang menghukum, sebenarnya, pihak lawan mahu kita ada.”

Presiden telah membuat kesilapan mental yang kerap dalam minggu-minggu kebelakangan ini, termasuk dakwaan salah bahawa beliau telah bercakap pada tahun 2021 dengan pemimpin Perancis dan Jerman yang telah meninggal dunia beberapa tahun sebelumnya. Dalam sidang akhbar Rumah Putih di mana beliau menafikan dengan marah dakwaan pendakwa khas Robert Hur tentang ingatannya yang merosot, Biden salah mengenal pasti Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi sebagai pemimpin Mexico. Gagap ucapan dan kecanggungannya sering dipersendakan oleh lawan, termasuk saingan utama 2024 beliau, bekas Presiden Donald Trump.

Newsom, bagaimanapun, mendakwa prestasi kerja Biden membuktikan bahawa beliau secara mental layak untuk pekerjaan itu. “Kita telah melihat pencapaian bipartisan ini kerana keupayaan pemahamannya, kerana kepimpinannya, jadi peluang untuk menyatakan ini selama empat tahun lagi, apakah hadiahnya untuk rakyat Amerika,” katanya. “Dan sebagai seorang Demokrat, apakah hadiahnya untuk saya untuk membuat kes bagi pemimpin parti kami, Joe Biden.”

Apabila diminta sama ada mungkin tidak bertanggungjawab bagi Demokrat untuk menominasikan Biden untuk penggal kedua, Newsom berkata, “Bertanggungjawab? Saya menghormati rekodnya. Maksud saya, apa yang dilakukannya dalam tiga tahun telah menjadi kelas melatih.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.