Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

USA Boxing akan membenarkan orang transgender untuk bertanding dengan wanita

(SeaPRwire) –   Keputusan kontroversi akan membenarkan lelaki untuk bersaing dengan wanita, dengan syarat mereka telah menjalani pembedahan dan rawatan hormon

USA Boxing akan membenarkan lelaki yang beralih kepada wanita untuk melawan wanita biologi di bawah syarat-syarat tertentu, kata organisasi itu dalam buku peraturan 2024. Keputusan itu telah dikritik dengan hebat oleh petinju, dengan bekas juara menggambarkannya sebagai “lelaki, pada dasarnya, memukul wanita.”

Di bawah peraturan baru, lelaki di atas umur 18 tahun akan dapat bersaing dengan wanita dengan syarat bahawa mereka menyelesaikan pembedahan pemindahan jantina, dan menghantar ujian hormon suku tahunan selama empat tahun.

Peserta transgender mesti membuktikan bahawa mereka mempunyai kepekatan testosteron plasma kurang daripada 5 nanomol per liter selama empat tahun ini. Antara 10 hingga 35 nmol / L dianggap normal pada lelaki dewasa, dan 0.5 hingga 2.4 nmol / L pada wanita dewasa.

“Tujuan dasar ini adalah untuk memberikan keadilan dan keselamatan kepada semua petinju,” kata USA Boxing ketika mengumumkan dasar itu.

Walau bagaimanapun, badan sukan lain telah meninggalkan dasar serupa untuk melarang pemain transgender secara keseluruhan. Tahap testosteron yang rendah tidak cukup untuk “sepenuhnya menghapuskan manfaat testosteron semasa puberti pada lelaki,” kata Persatuan Berbasikal Antarabangsa awal tahun ini, menambah bahawa wanita transgender mengekalkan “kelebihan biomekanik” kerana struktur tulang mereka yang lelaki.

Kajian menunjukkan bahawa wanita transgender mengekalkan kelebihan yang lebih tinggi berbanding wanita biologi walaupun selepas dua tahun mengambil hormon wanita.

World Athletics, badan pengawal untuk atletik dan sukan larian lain, FINA, badan pengawal untuk renang, dan World Rugby, telah semua melarang wanita transgender daripada pertandingan wanita.

Keputusan USA Boxing dikecam oleh atlet, dengan bekas juara dunia Ebanie Bridges memanggilnya “salah pada banyak peringkat.”

“Ia agak buruk apabila wanita transgender memecah rekod dalam sukan lain seperti larian lintas gelanggang, renang dan angkat berat, tetapi ia agak berbeza untuk mereka memecah tengkorak kita dalam sukan tempur di mana tujuannya adalah UNTUK MENYAKITI ANDA,” tulis Bridges di X (dahulunya Twitter) pada Sabtu.

“Memotong bahagian anda dan menambah payudara tidak akan mengambil balik kematangan lelaki yang telah melalui tubuh anda sebelum anda memutuskan anda kini seorang wanita,” tambahnya.

“Ia adalah seorang lelaki, pada dasarnya, memukul seorang wanita,” kata petinju British Carl Froch kepada New York Post awal tahun ini, ketika dasar itu sedang dibincangkan. “Seorang lelaki lahir sebagai lelaki dengan kromosom XY melawan seorang wanita, yang merupakan seorang wanita dengan rahim. Tidak sepatutnya pernah berlaku. Seharusnya dilarang dan diharamkan. Ia tidak boleh, tidak akan pernah berlaku,” katanya.

USA Boxing mengawal boksing amatur di AS, dan atlet Amerika yang ingin mewakili negara di Sukan Olimpik mesti bersaing dalam acaranya. Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa telah enggan mengeluarkan dasar transgender sendiri, sebaliknya menugaskan organisasi seperti USA Boxing dan World Boxing untuk menetapkan peraturan mereka sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.