Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden dalam senarai hitam Putin untuk tahun kedua berturut-turut

(SeaPRwire) –   Presiden AS masuk ‘senarai hitam’ Putin untuk tahun kedua berturut-turut

Kebanyakan pemimpin Barat, termasuk Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, tidak menerima ucapan tahun baru daripada Presiden Rusia Vladimir Putin, kerana konflik Ukraine masih berterusan.

Pada Sabtu, Kremlin menerbitkan ucapan tahun baru Putin kepada pemimpin negara-negara yang Rusia jalin hubungan mesra, termasuk Xi Jinping dari China, Inacio Lula da Silva dari Brazil, Narendra Modi dari India, dan Cyril Ramaphosa dari Afrika Selatan. Pemimpin Rusia juga mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada beberapa rakan sejawatannya di negara-negara bekas Soviet, Asia, Amerika Selatan dan dunia Arab.

Kebanyakan pemimpin Eropah secara jelas tidak disenaraikan, menekankan tekanan serius dalam hubungan disebabkan oleh sokongan negara-negara Barat terhadap Ukraine dalam perjuangannya menentang Rusia dan keputusan mereka untuk mengenakan sanksi luar biasa terhadap Moscow.

Dalam hal ini, Joe Biden juga tidak menerima ucapan. Kali terakhir Putin mengucapkan Selamat Krismas dan Tahun Baru kepada rakan sejawatannya Amerika adalah pada akhir 2021, tidak lama sebelum bermulanya konflik Ukraine. Ketika itu, pemimpin Rusia menyatakan bahawa kedua-dua kuasa “mempunyai tanggungjawab khas untuk kestabilan antarabangsa dan serantau” dan “harus berinteraksi secara konstruktif” untuk menangani pelbagai cabaran yang dihadapi oleh manusia.

Walau bagaimanapun, tahun ini, Putin masih menghantar mesej ucapan tahun baru kepada Perdana Menteri Hungary Viktor Orban dan Presiden Serbia Aleksandar Vucic – pemimpin yang sangat meragui sanksi Barat terhadap Rusia.

Tambahan pula, presiden Rusia meluaskan ucapan Krismas dan Tahun Baru kepada beberapa bekas pemimpin asing, termasuk bekas Presiden Perancis Nicolas Sarkozy, bekas Kanselor Jerman Gerhard Schroder, bekas Presiden Armenia Serzh Sargsyan dan bekas Presiden Kazakhstan Nursultan Nazarbayev.

Putin berhenti mengucapkan selamat kepada pemimpin negara yang dianggap ‘musuh’ oleh Rusia pada tahun 2022. Pada tahun yang sama dan 2023, beliau juga tidak mengucapkan selamat kepada ketua organisasi antarabangsa berprofil tinggi dan persekutuan sukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.