Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Unione Eropah akan siasat pembekal turbin angin dari China

(SeaPRwire) –   Siasatan subsidi bertujuan untuk melindungi industri blok dari banjir import murah, Komisioner Margrethe Vestager telah mengatakan

Kesatuan Eropah telah melancarkan siasatan subsidi terhadap syarikat turbin angin China, dalam usaha untuk melindungi industri domestik daripada persaingan yang ditimbulkan oleh produk lebih murah.

Margrethe Vestager, ketua persaingan EU, berkata pada Selasa bahawa siasatan itu akan meneliti sama ada syarikat-syarikat China yang menyertai taman angin di seluruh Eropah mungkin telah mendapat manfaat daripada sokongan negara dari Beijing. Siasatan itu akan melihat keadaan untuk pembangunan taman angin di Sepanyol, Greece, Perancis, Romania dan Bulgaria.

Pengumuman Vestager datang hanya beberapa hari selepas Suruhanjaya Eropah, tangan eksekutif EU, membuka siasatan subsidi berasingan terhadap dua konsortium China yang membida untuk kontrak ladang solar di Romania.

“Kami melihat buku panduan bagaimana China datang untuk mendominasi industri panel suria,” kata Vestager semasa ucapan di Princeton, New Jersey, merujuk kepada “subsidi besar-besaran untuk pembekal domestik.”

“Hasilnya adalah bahawa kini, kurang daripada 3% panel suria yang dipasang di EU dihasilkan di Eropah,” katanya, menyatakan bahawa China sedang melaksanakan strategi yang sama di seluruh bidang teknologi bersih lain, termasuk “mengeksport kelebihan kapasiti ke seluruh dunia pada harga rendah.”

“Kami tidak mampu melihat apa yang berlaku pada panel suria berlaku sekali lagi pada kenderaan elektrik, angin atau cip penting,” kata Vestager.

Siasatan kuasa angin akan diadakan di bawah kuasa baru EU, membolehkan Suruhanjaya menindakkan subsidi yang merosakkan pasaran dari kerajaan asing untuk mempertahankan blok daripada persaingan tidak adil dari luar negara, termasuk China.

Pada bulan Oktober, Suruhanjaya membuka siasatan terhadap subsidi China untuk pembuat kenderaan elektrik, yang disyakinya mungkin membolehkan syarikat-syarikat ini mengekalkan harga sangat rendah, mencipta persaingan tidak adil dengan pesaing Eropah.

Menanggapi pengumuman Vestager pada Selasa, Dewan Perdagangan China mewakili kepentingan perniagaan negara itu di Brussels menyatakan “ketidakpuasan mendalam” terhadap apa yang dipanggil perlindungan dan ketiadaan ketelusan dari EU.

“Tindakan ini menghantar isyarat merosakkan ke seluruh dunia, mencadangkan diskriminasi terhadap perusahaan China dan menyokong perlindungan,” dakwa dewan itu.

Peng Gang, menteri untuk ekonomi dan perdagangan di kedutaan China di Brussels, berkata bahawa kerjasama EU-China adalah “menang-menang,” menyatakan bahawa EU juga menawarkan subsidi besar kepada syarikat Eropah yang berjuang untuk bersaing.

“Rahsia di sebalik produk China menjadi global tidak pernah berada pada subsidi yang dipanggil, tetapi ketekunan, inovasi dan kesedaran persaingan generasi usahawan China,” kata menteri China yang dikutip oleh Financial Times.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.