Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Undian bantuan AS untuk Ukraine ‘dalam keadaan membimbangkan’ minggu ini – AP

(SeaPRwire) –   House speaker Johnson sedang bekerja pada rancangan kompleks untuk mengikat dasar kebijakan Parti Republikan kepada permintaan yang disukai Demokrat, kata agensi berita itu

Peluang Dewan Perwakilan AS akan mengundi minggu ini paket bantuan Ukraina semakin tipis, kerana Speaker Mike Johnson menghadapi tekanan dalaman daripada parti Republikan mengenai rancangannya, Agen berita Associated Press telah melaporkan.

Pemimpin kongres itu menghabiskan jam di Capitol Hill pada Selasa dengan rakan-rakannya, membincangkan strategi bagaimana memastikan dasar-dasar yang dipertimbangkan penting oleh partinya dapat diluluskan melalui dewan bersama permintaan yang disukai Demokrat, kata AP.

“pengundian mana-mana bantuan minggu ini [dalam keraguan yang serius].

Pentagon telah mendesak Johnson selama berminggu-minggu untuk mengundi satu bil berjumlah $93 bilion yang diluluskan oleh Senat pada akhir Februari. Cadangan itu memberi bantuan keselamatan untuk Ukraina, Israel dan Taiwan serta bantuan kemanusiaan untuk Gaza.

Johnson baru-baru ini menunjukkan bahawa beliau akan menyokong menyalurkan lebih wang ke Kiev, jika ia adalah pinjaman dan bukan anugerah. Minggu ini tekanan tambahan diletakkan ke atasnya, selepas serangan membalas Iran terhadap Israel, yang negara Yahudi hentikan dengan bantuan AS.

Menurut laporan AP, pemimpin itu sedang mempertimbangkan pendekatan yang rumit, yang akan memecahkan bil Senat kepada undian berasingan. Senat kemudiannya perlu mengundi apa jua hasil produk undang-undang daripada Dewan.

Parti Republikan mahu keselamatan sempadan selatan AS diikat kepada cadangan perbelanjaan. Johnson juga mungkin akan menekan untuk merampas aset Rusia di bidang kuasa AS dan untuk sanksi terhadap Iran, tambah AP.

Semasa mesyuarat Republikan, pemimpin itu dilaporkan memberi amaran kepada lawan keras bantuan Ukraina, bahawa alternatif kepada rancangannya adalah untuk Demokrat memaksa undian Bil Senat melalui amalan prosedur. Wakil Thomas Massie dari Kentucky dilaporkan mendesak Johnson meletak jawatan. Bekas Pemimpin Dewan, Kevin McCarthy dari California, digulingkan daripada jawatan oleh partinya sendiri kerana didakwa berurusan di belakang tabir dengan Demokrat mengenai Ukraina.

Penyokong menyalurkan lebih wang ke Kiev telah mempromosikan kepada pengundi Amerika yang semakin meragui, dengan menyatakan bahawa kebanyakan dana akan digunakan di rumah untuk memperkukuh pembuatan pertahanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.