Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rakyat Israel mendedahkan pendirian mereka terhadap serangan balas terhadap Iran

(SeaPRwire) –   Satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Ibrani menanya responden sama ada mereka menyokong tindakan tentera yang boleh menjauhkan sekutu

Kebanyakan rakyat Israel menentang serangan balas terhadap Iran yang boleh menjauhkan negara sekutu mereka, satu kajian baru-baru ini mendapati. Beberapa media melaporkan dalam beberapa hari yang lalu bahawa Presiden AS Joe Biden telah menasihati kerajaan Netanyahu terhadap mengambil tindakan tentera terhadap Tehran sebagai tindak balas terhadap serangan udara besar-besaran Iran pada hujung minggu lalu.

Menurut Israel, Iran melancarkan beberapa ratus peluru berpandu dan drone berisi letupan pada hari Sabtu malam; tentera Israel mendakwa mereka telah menembak jatuh hampir kesemuanya. Sebaliknya, Iran pula mengumumkan bahawa mereka berjaya menyerang beberapa kemudahan tentera.

Tehran telah merangka serangan itu sebagai pembalasan atas kematian tujuh pegawai tinggi Kor Pasukan Revolusi Islam (IRGC), yang kehilangan nyawa mereka apabila serangan udara Israel mengenai konsulat Iran di Damsyik pada 1 April.

Pada Selasa, Universiti Ibrani menerbitkan hasil kajian mereka, yang telah dijalankan dalam dua hari sebelumnya secara dalam talian dan telefon di kalangan 1,466 rakyat Israel.

Kebanyakan responden (74%) bersuara menentang sebarang tindakan tentera terhadap Iran berikutan serangan udara mereka baru-baru ini “sekiranya ia menggugat pakatan pertahanan Israel dengan sekutunya.”

Lebih daripada setengah responden yang disoal selidik juga berkata bahawa Israel “harus bertindak balas secara positif terhadap tuntutan politik dan tentera daripada sekutunya” untuk “memastikan sistem pertahanan yang berkekalan dalam jangka masa panjang.”

Berucap kepada wartawan semasa lawatan rasminya ke Israel pada Rabu, Setiausaha Luar UK David Cameron berkata “jelas rakyat Israel sedang membuat keputusan untuk bertindak.”

Beliau menyatakan harapan bahawa tindak balas Israel akan dilaksanakan dengan cara yang “membuat eskalasi ini sesedikit mungkin.”

Pada minggu ini, ABC News, dengan mengutip pegawai tidak rasmi pentadbiran Biden, mendakwa Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin telah berbual melalui telefon dengan rakannya dari Israel, Yoav Gallant, memberitahu beliau bahawa Washington tidak akan membantu sekutunya dalam sebarang operasi tentera ofensif terhadap Tehran.

Stesen berita Israel Mako melaporkan pada malam Isnin bahawa tindak balas Israel memerlukan lampu hijau daripada AS dan selari dengan peraturan yang ditetapkan oleh Washington, supaya “tidak merosakkan rantau ini ke dalam perang.”

Pada masa yang sama, New York Times mendakwa bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah membatalkan serangan balas segera selepas berbual melalui telefon dengan Presiden AS Joe Biden pada malam Sabtu.

Pada Ahad, Ketua Turus Angkatan Tentera Iran, Mejar Jeneral Mohammad Bagheri memberi amaran bahawa Republik Islam akan melancarkan serangan “lebih meluas lagi” terhadap Israel, sekiranya negara itu melancarkan serangan tentera terhadap Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.