Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ukraine’s ammo shortage hurts US strategically – White House

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Biden telah meluluskan pakej bantuan baru untuk Kiev selepas sebelum ini mengatakan wang telah habis

Dua bulan selepas habis wang untuk menghantar senjata ke Ukraine, Pentadbiran Presiden Joe Biden telah mencari cukup wang lebihan di Pentagon untuk mengumumkan pakej bantuan baru bernilai sehingga $300 juta.

Wang itu datang dari kuasa “drawdown” Pentagon, di mana ia menghantar persenjataan AS ke Ukraine dan menggunakan dana pemulihan yang diluluskan Kongres untuk mengisi semula persediaannya. Walaupun pentadbiran mengesahkan pada Januari bahawa ia telah habis wang replenisment, “simpanan yang tidak dijangka” yang diperoleh oleh Jabatan Pertahanan melalui kontrak senjata membebaskan wang untuk pakej bantuan baru, kata Penasihat Keselamatan Negara AS Jake Sullivan pada Selasa dalam sidang akhbar di Rumah Putih.

Pakej itu akan termasuk peluru berpandu anti pesawat Stinger, peluru meriam, peluru berserak, sistem anti perisai AT4 dan peluru berpandu untuk pelancar roket artileri bergerak tinggi M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Biden menyalahkan ahli politik Republikan kerana kekalahan medan tempur Ukraine baru-baru ini, termasuk kejatuhan Avdeevka kepada tentera Rusia pada bulan lepas, dengan mengatakan tentera Ukraine perlu mengawal bekalan peluru kerana Kongres AS tidak meluluskan permintaannya untuk lebih $60 bilion bantuan tambahan.

“Apabila tentera Rusia maju, dan meriam mereka menembak, Ukraine tidak mempunyai cukup peluru untuk menembak balik,” kata Sullivan. “Ini menelan tanah, nyawa dan strategi kita – Amerika Syarikat dan pakatan NATO.”

Pentadbiran telah menggunakan $113 bilion dalam bantuan Ukraine yang diluluskan Kongres. Dewan Perwakilan yang dikuasai Republikan telah enggan terhadap permintaan Biden untuk lebih wang, dengan mengatakan presiden hanya memanjangkan konflik dengan Rusia tanpa strategi untuk mengakhiri pertumpahan darah.

Sullivan mengulangi panggilan Biden untuk Dewan meluluskan rang undang-undang perbelanjaan kecemasan $95 bilion yang termasuk bantuan untuk Ukraine, Israel dan Taiwan. Pakej bantuan “sederhana” yang diumumkan pada Selasa hanya akan mengekalkan meriam Ukraine berbunyi “untuk tempoh pendek,” katanya, dan “tidak akan menghalang Ukraine daripada kehabisan peluru dalam minggu akan datang.”

“Dunia sedang menonton, jam sedang berdetik, dan kami perlu melihat tindakan secepat mungkin – walaupun kami berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan apa yang diperlukan Ukraine dalam masa kritikal mereka,” tambah Sullivan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.