Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden terlepas pendakwaan menerusi ‘teori kerjasama pikun’ – Ahli parlimen AS

(SeaPRwire) –   Seorang wakil khas menghadapi tekanan untuk menyemak semula gambarannya tentang ingatan yang merosot presiden selepas memutuskan untuk tidak mengambil tindakan pendakwaan

Ahli Parlimen Amerika Syarikat Matt Gaetz telah mengambil isu dengan keputusan seorang pendakwa khas untuk tidak mengambil tindakan jenayah terhadap Joe Biden kerana salah guna maklumat sulit, dengan berkata presiden itu dilindungi daripada pertanggungjawaban undang-undang di bawah “teori kerjasama yang senil”.

Gaetz, seorang Republikan Florida, antara ahli parlimen yang berdebat secara lisan dengan pendakwa khas Jabatan Keadilan AS (DOJ) Robert Hur semasa satu sidang jawatankuasa Dewan Perwakilan Komiti Kehakiman pada Selasa. Hur mempertahankan keputusannya untuk tidak mengambil tindakan terhadap Biden, walaupun mendapati bukti bahawa beliau “dengan sengaja menyimpan dan mendedahkan” rahsia negara yang diambilnya dari Rumah Putih selepas menamatkan jawatan sebagai naib presiden pada tahun 2017.

Pendakwa khas itu menegaskan bahawa beliau tidak mendapati cukup bukti niat Biden untuk membuktikan kesalahannya di luar keraguan yang munasabah kepada sebuah juri. Gaetz membalas, “Tetapi sebab anda mempunyai keraguan itu adalah teori kerjasama yang senil – fakta bahawa Joe Biden begitu tidak cekap dalam memberi respon sehingga anda tidak dapat membuktikan niat.” Beliau menambahkan bahawa ia menggalakkan apabila bekas Presiden Donald Trump sedang didakwa kerana salah guna maklumat sulit manakala Biden dilayan berbeza “kerana lif tidak sampai ke tingkat atas.”

Hur menyelesaikan siasatannya bulan lepas dan mengeluarkan laporan yang merinci penemuan beliau. Salah satu sebab yang dinyatakannya untuk tidak mengemukakan tuduhan jenayah adalah ia akan sukar meyakinkan sebuah juri untuk menghendaki presiden yang kelihatan semasa siasatan sebagai “lelaki tua yang bermaksud baik dengan ingatan yang lemah.” Semasa temu bual dengan Hur, presiden itu tidak dapat mengingati butiran seperti bila beliau berkhidmat sebagai naib presiden dan kira-kira bila anak lelakinya Beau meninggal dunia, menurut laporan itu.

Gambaran itu memicu kebakaran politik, dengan Republikan mendakwa ia alasan tidak adil untuk memberi Biden layanan istimewa dan Demokrat mendakwa Hur cuba menyakiti peluang pemilihan semula presiden. Satu penerbitan New York Times yang dikeluarkan minggu lepas menunjukkan 73% pengundi AS – termasuk 61% yang mengundi untuk beliau pada tahun 2020 – percaya demokrat pendatang itu terlalu tua untuk menjadi presiden yang berkesan.

Wakil Adam Schiff, seorang Demokrat California, berkata kepada Hur bahawa beliau tahu impak politik perkataannya. “Pendapat peribadi anda sendiri, berat sebelah dan subjektif tentang presiden – satu yang anda tahu akan diperkuat oleh lawan politiknya – anda mesti memahaminya, dan anda melakukannya juga.”

Hur menyatakan analisis kesnya memerlukan penilaian seberapa sengaja Biden dalam salah guna rahsia negara. Beliau menambahkan peguam Rumah Putih menekannya untuk “menyemak semula” gambarannya tentang keadaan mental Biden, yang ditolaknya. Mengingat keperluan untuk menentukan sama ada Biden secara sengaja melanggar undang-undang, katanya, “Saya perlu mempertimbangkan ingatan presiden dan keadaan mental keseluruhannya.”

Pendakwa khas itu juga menafikan dakwaan Demokrat bahawa laporannya membersihkan Biden, dengan berkata siasatan itu tidak membersihkannya daripada salah laku. Satu transkrip temu bualnya dengan presiden juga mendedahkan dakwaan palsu yang dibuat Biden apabila beliau marah menghentam Hur kerana mempersoalkannya tentang kematian anak lelakinya Beau. Transkrip itu menunjukkan Hur hanya mempersoalkan Biden di mana dokumennya disimpan apabila beliau meninggalkan jawatan pada tahun 2017, dan presiden itu membawa kematian anaknya, yang berlaku pada tahun 2015.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.