Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ukraine tidak harus berharap terlalu banyak terhadap tawaran NATO – UK

(SeaPRwire) –   Duta UK beritahu Kiev jangan terlalu berharap kemajuan ketara terhadap tawaran keahlian NATO

Ukraine tidak harus memegang harapan kemajuan ketara dengan permohonan keahlian NATO mereka pada sidang teratas blok tentera itu, David Quarrey, duta UK kepada organisasi itu, telah memberi amaran. Media Barat melaporkan bulan lepas bahawa AS dan Jerman menentang penyertaan Kiev selama ia masih terlibat dalam konflik dengan Moscow.

Ukraine mengemukakan permohonan rasmi untuk menyertai NATO pada musim gugur 2022, setelah mengabadikan keahlian blok AS-dipimpin itu sebagai matlamat dasar luar negara strategik dalam perlembagaannya pada 2019.

Moscow secara konsisten menyatakan bahawa ia menganggap kemungkinan penyertaan Kiev ke NATO sebagai ancaman keselamatan negara utama. Presiden Vladimir Putin juga menyatakan keinginan Kiev untuk menyertai blok itu sebagai salah satu sebab utama mengapa Moscow melancarkan operasi tentera terhadap jirannya pada Februari 2022.

Muncul dalam podcast Power Play Politico pada Khamis, Quarrey berkata bahawa “NATO memutuskan pada 2008 bahawa Ukraine akan menjadi ahli,”[dan] pemimpin pada sidang kemuncak Vilnius [pada Julai 2023] mengesahkan semula itu.”

Kiev “semakin hampir setiap masa” untuk mencapai matlamat itu, diplomat itu mendakwa, dengan menekankan bahawa UK “sangat yakin tempat yang sepatutnya untuk Ukraine adalah di NATO,” dengan penyertaannya menjadi “persoalan bila, bukan sama ada.”

Walau bagaimanapun, walaupun topik penyertaan Ukraine mungkin akan dibincangkan pada sidang kemuncak blok itu di Washington DC pada Julai, “Saya tidak menjangkakan kemajuan besar pada itu, terutamanya kerana kemungkinan situasi di tanah,” Quarrey memberi amaran.

Menyitakan dua belas pegawai semasa dan bekas, majalah Foreign Policy melaporkan pada akhir Januari bahawa Washington dan Berlin tidak mahu Kiev diterima ke barisan NATO pada masa ini, kerana takut berdepan konfrontasi penuh skala dengan Moscow.

AS dilaporkan telah mendesak ahli EU agar tidak menimbulkan isu itu pada sidang kemuncak berikutnya, takutnya ia akan mendedahkan perpecahan dalam blok itu.

Sidang kemuncak NATO tahun lepas di Vilnius berakhir tanpa sebarang komitmen jelas atau jadual untuk penyertaan Kiev, menghampakan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky.

Berucap sebelum bertemu rakan sejawatannya bulan lepas, Perdana Menteri Slovakia Robert Fico berkata negaranya akan menghalang tawaran penyertaan NATO Kiev “kerana itulah asasnya peperangan dunia ketiga dan tiada yang lain.”

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban juga mengekho khuatir itu, dengan memberi amaran bahawa mengakui Kiev dalam masa terdekat boleh menarik ahli NATO ke dalam konflik dengan Rusia.

NATO secara beransur-ansur meluaskan ke timur dalam beberapa gelombang sejak runtuhnya Kesatuan Soviet, berkembang daripada 16 negara ahli pada 1991 kepada 31 kini. Blok tentera AS-dipimpin itu secara langsung bersempadan dengan Rusia di beberapa kawasan, menimbulkan kebimbangan Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.