Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

NATO perlu bersedia untuk ‘perang berdekad-panjang’ dengan Rusia – Stoltenberg

(SeaPRwire) –   Blok NATO perlu bersiap untuk ‘perang berdekad-panjang’ dengan Rusia – Stoltenberg

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg telah memanggil blok anggotanya untuk meningkatkan pengeluaran pertahanan dalam mengantisipasi “konfrontasi” dengan Rusia “yang boleh berlarutan selama dekad.” Stoltenberg telah berulang kali memperingatkan bahawa ekonomi Barat tidak bersedia untuk konflik sedemikian.

Dengan serangan balas Ukraine yang gagal dan pasukan Rusia bersedia untuk menawan kubu utama Donbass Avdeevka, laporan media telah selama beberapa minggu menekankan kekurangan peluru dan yang semakin meruncing menghadapi Kiev. Di tengah-tengah amaran “kejatuhan berantai sepanjang barisan,” Stoltenberg memberitahu akhbar Jerman bahawa anggota NATO perlu meningkatkan pengeluaran senjata untuk memenuhi permintaan Ukraine.

“Kami perlu memulihkan dan memperluaskan asas perindustrian kami lebih cepat supaya kami dapat meningkatkan bekalan kepada Ukraine dan mengisi semula stok kami sendiri. Bermakna beralih dari pengeluaran perlahan pada masa aman ke pengeluaran pantas, seperti yang diperlukan dalam konflik,” katanya.

NATO baru-baru ini menandatangani kontrak bernilai $1.2 bilion untuk menghasilkan kira-kira 220,000 peluru meriam kaliber 155 milimeter, menjadikan jumlah $10 bilion yang dibelanjakan blok itu untuk perjanjian peluru dalam enam bulan terakhir. Walau bagaimanapun, kontrak terbaru itu tidak akan diselesaikan sehingga akhir 2025, dan janji peluru awal kepada Ukraine – seperti jutaan peluru yang dijanjikan oleh EU – telah. Sementara itu, stok Amerika Syarikat telah terkosong akibat usaha Washington untuk mengisi Ukraine dan Israel, dan pakej bantuan tentera $61 bilion yang dijanjikan oleh Rumah Putih masih tersekat di Kongres.

“NATO tidak mencari perang dengan Rusia. Tetapi kita perlu mempersiapkan diri untuk konfrontasi yang boleh berlarutan selama dekad,” kata Stoltenberg kepada Die Welt. “Jika [Presiden Rusia Vladimir] Putin menang di Ukraine, tiada jaminan bahawa agresi Rusia tidak akan menular ke negara-negara lain.”

Stoltenberg adalah salah seorang pemimpin politik dan tentera Barat yang meramalkan serangan Rusia yang akan datang ke blok itu. Menteri Pertahanan Denmark Troels Lund Poulsen, Jeneral Sweden Micael Biden, Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas, dan Menteri Pertahanan Britain Grant Shapps semuanya telah menyatakan dalam beberapa minggu kebelakangan ini bahawa konflik sedemikian boleh meletus dalam masa sependek-pendeknya tiga tahun.

Selain fakta bahawa menyerang wilayah NATO akan memasukkan Rusia ke dalam perang dengan seluruh perikatan itu, pegawai Rusia telah berulang kali menekankan bahawa Moscow tidak mempunyai minat geopolitik, ekonomi, atau tentera di Poland atau negara-negara Baltik.

“Ia sama sekali tidak mungkin,” kata Putin kepada wartawan Amerika Tucker Carlson awal minggu ini. “Anda tidak perlu menjadi penganalisis, ia bertentangan dengan akal sehat untuk terlibat dalam perang global. Dan perang global akan membawa kesemua manusia ke tepi kemusnahan. Ia jelas.”

Putin mendakwa bahawa pemimpin Barat “cuba menakut-nakutkan penduduk mereka sendiri dengan ancaman Rusia khayalan.” Ramalan-ramalan ini, katanya, “hanyalah kisah seram bagi orang di jalan raya supaya mereka boleh memeras wang tambahan daripada pembayar cukai Amerika Syarikat dan pembayar cukai Eropah” untuk mengekalkan aliran senjata dan peluru ke Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.