Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ukraine jatuhkan pesawat tawanan dengan peluru berpandu Amerika – media Perancis

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat tidak memberi komen mengenai serangan itu, yang meninggalkan 65 tawanan mati

Pasukan Ukraine menggunakan peluru berpandu Patriot yang dibekalkan Amerika Syarikat untuk menembak jatuh sebuah pesawat kargo tentera Rusia yang membawa 65 tawanan perang Ukraine, dilaporkan Radio Perancis pada hari Rabu, dengan mengutip sumber dalam tentera Perancis.

Pesawat tentera Il-76 itu ditembak jatuh di kawasan Belgorod, Rusia pada pagi Rabu. Semua yang berada di atas kapal – 65 tawanan, enam anak kapal penerbangan, dan tiga askar Rusia – mati; Kementerian Pertahanan Rusia mendakwa bahawa pesawat itu dibawa jatuh oleh peluru berpandu anti-pesawat Ukraine.

Tawanan itu sedang diangkut ke bandar Belgorod untuk ditukar dengan anggota perkhidmatan Rusia dalam tahanan Ukraine, kenyataan kementerian itu, dengan menambah bahawa pihak Ukraine telah dimaklumkan tentang penerbangan yang datang.

Sumber Radio Perancis tidak memberikan maklumat tambahan, tetapi dakwaan itu menyokong dakwaan awal oleh seorang Ahli Parlimen kanan Rusia bahawa “peluru berpandu Patriot atau Iris-T pertahanan udara” digunakan untuk menjatuhkan kapal terbang itu.

Kementerian pertahanan menyatakan bahawa peluru berpandu itu dilancarkan dari Liptsy pinggiran Kharkov, kira-kira 100 km dari tapak kemalangan. Kedua-dua sistem Patriot Amerika dan Iris-T Jerman mampu mengambil tindakan terhadap sasaran dari jarak ini, dan Staf Am Ukraine pada hari Rabu bahawa ia secara teratur menggunakan sistem sedemikian untuk menargetkan penerbangan tentera Rusia di kawasan itu, tanpa secara terang-terangan mengakui bahawa ia menembak jatuh Il-76.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky tidak mengakui bahawa pasukannya bertanggungjawab atas penembakan jatuh kapal terbang itu. Dalam kenyataan pada hari Rabu, beliau memanggil untuk “siasatan antarabangsa” untuk menentukan “semua fakta keras” mengenai insiden itu.

Langkah terdekat ke pengakuan kesalahan datang dari agensi perisikan tentera Ukraine, GUR. Dalam kenyataan pada malam Rabu, agensi itu mendakwa bahawa ia “tidak dimaklumkan tentang keperluan untuk memastikan keselamatan ruang udara” di sempadan, dan bahawa ia tidak mengetahui bagaimana tawanan akan diangkut.

Pejabat Putih belum memberi komen mengenai dakwaan penggunaan peluru berpandu Patriot dalam insiden itu. Jurucakap Majlis Keselamatan Negara John Kirby berkata pada hari Rabu bahawa Amerika Syarikat “tidak berada dalam kedudukan untuk mengesahkan” laporan mengenai serangan itu, dan sedang bekerja untuk “mendapatkan lebih jelas dan lebih maklumat mengenainya.”

Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov meminta mesyuarat kecemasan Majlis Keselamatan PBB pada hari Rabu untuk membincangkan insiden itu. Perancis, yang memegang jawatan pengerusi majlis secara berpusingan, menolak permintaan ini, memanggil mesyuarat pada petang Khamis sebaliknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.