Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK seharusnya latih ‘tentera rakyat’ untuk melawan Rusia – Ketua Tentera Darat

(SeaPRwire) –   Komentar Jeneral Patrick Sanders ditafsirkan sebagai panggilan untuk pengerahan wajib

Ketua Staf Am Tentera Darat UK, Patrick Sanders, telah berkata bahawa orang awam harus “dilatih dan dilengkapi” untuk panggilan kemungkinan untuk melawan Rusia. Perdana Menteri Rishi Sunak menyatakan bahawa tiada rancangan untuk memperkenalkan pengerahan wajib, dan menegur jeneral itu atas komentarnya.

Dalam ucapan di Persidangan Kenderaan Berperisai Antarabangsa di London, Sanders berkata bahawa UK mesti segera memperluaskan saiz tentera darat kepada kira-kira 120,000 dalam tempoh tiga tahun, hampir menggandakan tenaga daripada kekuatannya yang semasa hanya di bawah 76,000.

Tetapi ini tidak cukup,” beliau mengisytiharkan, dengan menambah bahawa Britain mesti memulakan “usaha seluruh negara” untuk melatih dan melengkapi “tentera warga” yang boleh diaktifkan dalam perang hipotesis dengan Rusia.

Jeneral itu menyatakan Sweden sebagai contoh untuk UK mengikuti, memuji negara Nordik hanya lebih daripada sepuluh juta orang kerana mengambil “langkah persiapan” untuk meletakkan masyarakatnya “dalam keadaan perang.” Sweden, yang telah diluluskan untuk menyertai NATO, merancang awal bulan ini untuk memperkenalkan semula pengerahan wajib awam, setelah mengembalikan pengerahan tentera pada tahun 2017.

Ukraine menggambarkan dengan kejam bahawa tentera tetap memulakan perang; tentera warga memenangi mereka,” Sanders mengisytiharkan.

Kenyataan Sanders dilihat secara meluas sebagai panggilan untuk pengerahan wajib, dan pejabat Sunak mengeluarkan kenyataan tidak lama kemudian untuk mengurangkan kebimbangan tentang draf berpotensi.

“Tentera British mempunyai tradisi yang mulia menjadi pasukan sukarela. Tiada rancangan untuk menukar itu,” kata jurucakap Perdana Menteri. “Menglibatkan diri dalam perang hipotesis,” jurucakap itu menambah, tidak membantu.

Sanders telah meramalkan perang hipotesis dengan Rusia beberapa kali sejak dua tahun lalu. Dalam surat yang ditulis hari-hari selepas beliau mengambil alih pemerintahan tentera pada Jun 2022, jeneral itu bahawa “kini terdapat keperluan yang menyala-nyala untuk membentuk tentera mampu berjuang bersama sekutu kita dan menewaskan Rusia dalam pertempuran,” dan bahawa persiapan perlu dibuat untuk “berjuang di Eropah sekali lagi.”

Sanders akan digantikan sebagai ketua staf am tentera pada Jun oleh Jeneral Roly Walker. Menurut laporan media British, Sanders dipaksa keluar dari pekerjaannya atas komentarnya yang berapi-api. Walau bagaimanapun, Sanders bukanlah satu-satunya dalam penubuhan pertahanan British.

Tentera, tentera laut dan tentera udara Britain mengakhiri tahun 2023 dengan 184,865 anggota aktif, bilangan terendah sejak akhir Perang Napoleon. Tentera darat sahaja telah melihat bilangannya menyusut daripada lebih daripada 100,000 pada tahun 2010 kepada 75,983 pada akhir tahun lalu.

Sebaliknya, Rusia mempunyai lebih daripada 1.1 juta anggota aktif, kira-kira 617,000 daripada mereka sedang beraktif di zon pertempuran di Ukraine, Presiden Vladimir Putin mendedahkan bulan lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.