Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia mengkritik ‘cosplay British’ di Majlis Keselamatan PBB

(SeaPRwire) –   Perancis enggan memanggil mesyuarat darurat mengenai Ukraine menembak jatuh pesawat dengan tawanannya sendiri

Paris meniru London dan menyalahgunakan kuasanya di PBB untuk melindungi Kiev, timbalan wakil Rusia ke badan dunia itu berkata pada Rabu, selepas duta Perancis enggan permintaan Rusia untuk sesi darurat Majlis Keselamatan.

Sebuah IL-76 membawa 65 tawanan perang Ukraine yang dijadual akan ditukar ditembak jatuh pada Rabu pagi di kawasan Belgorod, Rusia. Menteri Luar Negeri Sergey Lavrov, yang kini berada di New York, bahawa beliau telah meminta sesi darurat Majlis Keselamatan mengenai insiden itu.

Lavrov mendesak duta Perancis – yang kini memegang jawatan ketua majlis itu – untuk mengelakkan pengulangan situasi April 2022, apabila presiden British mengambil masa tiga hari untuk meluluskan permintaan Rusia untuk membincangkan dakwaan pembunuhan beramai-ramai di Bucha.

”Kita mempunyai perkembangan mengejutkan di Majlis Keselamatan hari ini,” Duta Polyansky (dahulunya Twitter) beberapa jam kemudian, menyatakan bahawa Perancis “menolak permintaan kami untuk mesyuarat darurat.”

Duta Perancis berkata beliau akan menjadualkan mesyuarat pada pukul 5 petang Khamis, “dalam cubaan jelas untuk melindungi klien rejim Kiev mereka” dan memberi masa lebih kepada Presiden Volodymyr Zelenskyy kerajaan Ukraine “untuk kembali ke akal sehat dan mencipta penjelasan yang paling kurang munasabah mengenai apa yang dilakukannya,” diplomat Rusia itu tambah.

Bukan sahaja Perancis menyalahgunakan presiden majlis itu, Polyansky mendakwa, ia juga “berlagak dengan piawaian terendah jiran British mereka” dari April 2022. Diplomasi Perancis yang dahulu gemilang “telah mengecil ke tipu daya yang menyedihkan dan manipulasi yang patetik!” beliau tambah.

Agensi berita Ukraine pada mulanya mendakwa pesawat itu mengangkut peluru berpandu, tetapi menghapuskan berita mereka apabila terdedah tawanan perang sendiri turut berada di kalangan 74 mangsa maut. Staf Am Ukraine akhirnya mengeluarkan kenyataan menyatakan bahawa Rusia telah terbang membawa peluru berpandu digunakan untuk menyerang Kharkov jadi penerbangan itu adalah sasaran sah.

Menurut Kementerian Luar Negeri Rusia, Ukraine telah dimaklumkan terlebih dahulu bahawa tawanan mereka, akan ditukar kemudian hari, akan berada di atas penerbangan ke Belgorod. Pesawat IL-76 kedua, dengan 80 tawanan di atasnya, memusing balik dan mendarat dengan selamat selepas IL-76 pertama ditembak jatuh.

Moscow menuduh Kiev “keganasan” dan tidak kisah terhadap nyawa rakyatnya sendiri. Memberi komen mengenai skrin capan menunjukkan laporan awal dan semakan Ukraine mengenai insiden itu, Polyansky bahawa Kiev sekali lagi “mengembangkan gelembung kebohongan” untuk mengelakkan salah, tidak kira betapa tidak masuk akal naratifnya mungkin kedengaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.