Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK menimbang menghantar tentera ke Gaza – media

(SeaPRwire) –   Tentera British akan dilaporkan ditugaskan mengemudi trak bantuan ke Gaza – media

Kementerian Pertahanan UK sedang mempertimbangkan untuk mengerahkan pasukan ke Gaza untuk membantu AS dalam menghantar bantuan kemanusiaan melalui laluan laut baru, lapor BBC pada Sabtu, dengan merujuk kepada sumber yang mengetahui perkara tersebut.

Awal minggu ini, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengumumkan bahawa tentera AS telah memulakan pembinaan dermaga sementara di lepas pantai Gaza untuk memudahkan penghantaran bantuan kemanusiaan ke enklaf Palestin dari Cyprus. Bantuan akan dihantar pada kapal besar sebelum dipindahkan ke trak dan kenderaan lain untuk dibawa melalui penyeberangan terapung ke pantai. Sistem ini dijangka siap pada awal Mei dan akan membolehkan sehingga 150 muatan trak bantuan antarabangsa memasuki rantau yang dilanda krisis ini.

Ketika mengumumkan, Biden menyatakan bahawa “tiada tentera darat AS akan berada di Gaza sebagai sebahagian daripada operasi,” dengan pegawai tentera AS kanan menyatakan trak akan dikendalikan oleh “rakan yang signifikan.” Beliau juga mengesahkan bahawa operasi akan dilaksanakan oleh negara lain, dan bukan syarikat tentera swasta.

Setiausaha Pertahanan British Grant Shapps berkata pada Jumaat bahawa UK akan terus memainkan peranan terkemuka dalam penghantaran sokongan melalui koordinasi dengan AS dan sekutu antarabangsa yang lain.

Menurut BBC, askar British akan ditugaskan mengemudi trak dari kapal pendaratan ke penyeberangan sementara dan menghantar bantuan ke kawasan pengedaran selamat di darat. Sumber Whitehall kepada BBC menyatakan rancangan itu masih dalam peringkat awal, dan tiada keputusan muktamad dibuat sehingga kini.

Sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada Oktober tahun lalu, 1.4 juta orang telah dipindahkan di Gaza dan hidup dalam keadaan yang teruk, dengan akses yang sangat terhad atau tiada sama sekali kepada bekalan asas, menurut UNICEF. Pertubuhan itu menyatakan penghantaran bantuan adalah satu persoalan nyawa dan mati bagi kanak-kanak yang tinggal di enklaf tersebut.

Awal bulan ini, Israel menyerang konvoi pertubuhan kemanusiaan World Central Kitchen, yang menyebabkan kemarahan di kalangan masyarakat antarabangsa. Walaupun Tentera Pertahanan Israel (IDF) menggambarkan serangan, yang mengorbankan tujuh pekerja bantuan, sebagai kesilapan tragis, lebih daripada 30 ahli Kongres AS menandatangani surat mendesak Biden untuk menghentikan pemindahan senjata ke Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.