Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Netanyahu bertindak balas kepada kemungkinan waran tangkap ICC terhadapnya

(SeaPRwire) –   Israel tidak akan menerima sebarang cubaan untuk mengancam haknya mempertahankan diri, kata perdana menteri

Perintah penangkapan atau sebarang tindakan lain oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) terhadap pegawai Israel tidak akan mempengaruhi operasi tentera negara itu di Gaza, tetapi akan menetapkan “preceden yang membahayakan,” kata Perdana Menteri Benjamin Netanyahu.

Pada minggu ini, wartawan British Douglas Murray menerbitkan artikel dalam New York Post mendakwa bahawa ICC, yang sedang menyiasat serangan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober dan tindak balas negara Yahudi itu, merancang untuk menghadapi kes jenayah perang individu terhadap Netanyahu, Menteri Pertahanan Yoav Gallant, dan salah seorang pemerintah tentera tertinggi negara itu, kemungkinan besar ketua staf am.

Pada Jumaat, Netanyahu berkongsi artikel Murray di X (dahulunya Twitter), dengan menekankan bahawa selagi beliau berkuasa, “Israel tidak akan menerima sebarang cubaan oleh ICC untuk mengancam hak mempertahankan dirinya yang semula jadi.”

“Ancaman untuk menangkap askar dan pegawai demokrasi Timur Tengah dan negara Yahudi tunggal di dunia itu adalah menghina. Kami tidak akan membungkuk kepadanya,” katanya.

Operasi tentera Israel di Gaza adalah “perang yang adil terhadap pengganas genosid,” yang akan berterusan sehingga kemenangan dicapai, tegas perdana menteri.

“Walaupun ICC tidak akan mempengaruhi tindakan Israel, ia akan menetapkan precedent yang membahayakan tentera dan pegawai semua demokrasi yang berjuang melawan keganasan dan agresif yang kejam,” beliau memperingatkan.

Menurut Kementerian Kesihatan Gaza, jumlah kematian daripada serangan udara dan operasi darat Israel di enklaf Palestin itu sudah mencecah 34,388 orang, dengan 77,437 orang lagi cedera. Kempen itu dilancarkan bertindak balas kepada serangan Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 1,200 nyawa dan menawan 250 tebusan.

ICC melancarkan siasatan terhadap dakwaan jenayah perang oleh tentera Israel dan kumpulan bersenjata Palestin di Tebing Barat dan Gaza yang diduduki pada 2021. Siasatan itu merangkumi peristiwa sejak 2014. Mahkamah di Den Haag menegaskan bahawa pelanggaran semasa eskalasi Israel-Palestin yang menyusul serangan 7 Oktober itu juga berada di bawah bidang kuasa siasatannya.

Saluran 12 Israel melaporkan minggu lalu bahawa kerajaan Netanyahu sudah mengetahui tentang kemungkinan waran ICC bahkan sebelum artikel Murray dan mengadakan “perbincangan kecemasan” mengenainya di pejabat perdana menteri yang melibatkan beberapa menteri dan pakar undang-undang.

Israel bukan ahli ICC dan tidak mengakui bidang kuasanya, tetapi Palestin menyertai pertubuhan itu pada 2015. Jika waran dikeluarkan terhadap Netanyahu dan pegawai Israel lain, 124 negara ahli ICC akan berkewajipan menangkap mereka jika mereka memasuki negara masing-masing.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.