Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

UK berjanji pakej bantuan tentera terbesar kepada Ukraine setakat ini

(SeaPRwire) –   Bantuan tentera terbesar UK ke Ukraine diumumkan oleh PM Rishi Sunak semasa lawatan ke Kiev Jumaat

Perdana Menteri UK Rishi Sunak mengesahkan semasa lawatan ke Kiev Jumaat bahawa kerajaannya akan membekalkan Ukraine dengan £2.5 bilion ($3.2 bilion) bantuan tentera untuk tahun kewangan berikutnya. Ini akan menjadi komitmen bantuan tahunan terbesar UK sejak bermulanya serangan Rusia pada Februari 2022.

Paket bantuan itu, yang akan bermula pada tahun kewangan berikutnya pada bulan April, disahkan dalam kenyataan Pejabat Perdana Menteri awal Jumaat dan datang ketika kebimbangan di Kiev mengenai sokongan yang semakin berkurangan daripada sekutunya di Washington dan Brussels.

Pergaduhan politik di kedua-dua belah Atlantik telah mengancam untuk mengehadkan aliran bantuan kewangan Barat yang telah membantu Ukraine dalam konflik kerana kebimbangan di kalangan sesetengah ahli parlimen Eropah dan Amerika terhadap usaha yang gagal di medan tempur.

“Saya di sini hari ini dengan satu mesej,” kata Sunak dalam ucapan dari ibu negara Ukraine. “UK tidak akan goyah. Kami akan berdiri bersama Ukraine pada waktu gelap mereka dan masa-masa yang lebih baik akan datang.” Beliau menambah dalam posting media sosial selepas tiba di Kiev: “Kepada semua rakyat Ukraine, Britain bersama anda – selama yang diperlukan.”

Pejabat Perdana Menteri berkata bahawa paket bantuan itu adalah langkah pertama dalam apa yang dipanggil perjanjian keselamatan “totemik” dengan Ukraine, yang dikatakan akan membangun menjadi “perkongsian seratus tahun yang tidak tergoyahkan” antara kedua-dua negara.

Persetujuan dwihurai yang terperinci oleh kerajaan Sunak – Perjanjian UK-Ukraine mengenai Kerjasama Keselamatan – termasuk pelbagai langkah mengenai jaminan keselamatan UK untuk Ukraine. Perjanjian itu juga merasmikan “bantuan pertahanan pantas dan berterusan” Britain untuk Ukraine “sekiranya ia pernah diserang oleh Rusia sekali lagi.”

“Kami mengakui bahawa keselamatan mereka adalah keselamatan kami,” kata Sunak.

Paket bantuan yang disahkan London Jumaat ini adalah sekitar £200 juta ($254 juta) lebih besar daripada yang datang dalam dua tahun terakhir dan akan membekalkan Ukraine dengan peluru berpandu jarak jauh, pertahanan udara, dan bekalan peluru meriam. Sekitar £200 juta bantuan tentera akan digunakan untuk drone – sumbangan terbesar peralatan drone tentera canggih sejak permulaan permusuhan hampir dua tahun lalu.

Ia juga termasuk £18 juta ($23 juta) bantuan kemanusiaan, serta bantuan kepada infrastruktur tenaga dan pembiayaan latihan bahasa Inggeris dalam talian Ukraine.

Sokongan terkini UK kepada Kiev mungkin akan mengembalikan fokus kepada ahli parlimen di Eropah dan Amerika Syarikat, di mana Kongres telah enggan menggerakkan pakej keselamatan $50 bilion (£39 bilion). Rumah Putih berkata pada Khamis bahawa sokongannya untuk Ukraine “terhenti” kerana itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.