Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tucker Carlson membuat pendedahan mengejutkan tentang lawatan ke Moscow (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Jururnalis mendakwa kerajaan AS mengintip beliau ketika cuba menemubual Edward Snowden di Moscow

Tucker Carlson berkata pada Selasa bahawa mata-mata AS telah memantau beliau ketika berada di Rusia awal bulan ini, dan membocorkan kepada ‘pihak bersekutu’ bahawa beliau telah bertemu dengan Edward Snowden. Ini walaupun dakwaan jururnalis Amerika itu bahawa beliau telah cuba menyimpan pertemuannya dengan pendedah NSA itu sebagai rahsia.

Carlson pergi ke Rusia untuk menemubual Presiden Vladimir Putin. Semasa lapan hari beliau di Moscow, beliau juga bertemu dengan Snowden – dan mata-mata AS mengetahui tentang pertemuan itu, katanya kepada podcaser Lex Fridman semasa wawancara selama tiga jam.

“Saya sedang dipantau dengan sangat ketat oleh kerajaan AS,” kata Carlson kepada Fridman, menegaskan bahawa mata-mata AS telah menghalang rancangannya untuk menemubual Putin dan bahawa beliau menerima pengesahan bahawa beliau sedang dipantau dengan ketat sebelum perjalanannya ke Moscow. “Kemudian, saya berada di sana, dan tentu saja saya mahu bertemu Snowden, yang saya kagumi.”

Snowden dilaporkan menerima jemputan Carlson untuk makan malam di Hotel Empat Musim, tetapi menolak temubual serta permintaan gambar, dengan berkata ia lebih baik jika tidak memberitahu sesiapa.

“Saya tidak memberitahu sesiapa,” kata Carlson kepada Fridman, walaupun pertemuan itu dibocorkan. “Semafor menjalankan artikel ini – melaporkan maklumat yang mereka terima daripada agensi perisikan AS, membocorkan terhadap saya, menggunakan wang saya, atas nama saya, di negara yang dikatakan bebas – mereka menjalankan artikel ini mengatakan saya bertemu dengan Snowden, seolah-olah ia merupakan satu jenayah atau sesuatu.”

“Jika anda mempunyai penubuhan media yang bertindak sebagai pekerja negara keselamatan, anda tidak mempunyai negara bebas. Dan itulah di mana kita berada,” tambah Carlson.

Carlson mendedahkan bahawa beliau tidak merasa takut akan ditahan di Rusia pada bila-bila masa, tetapi diberi amaran oleh peguamnya bahawa AS mungkin akan menahan beliau bergantung kepada kandungan temubual Putin.

“Saya tidak merasakan sedikit pun kebimbangan selama lapan hari saya berada di sana,” katanya kepada Fridman tentang berada di Moscow.

Sebelum beliau meninggalkan untuk Rusia, pasukan peguamnya memberi nasihat supaya “jangan buat ini… Banyak akan bergantung kepada soalan yang anda tanyakan kepada Putin. Jika anda dilihat terlalu baik kepadanya anda boleh ditahan apabila tiba balik,” Carlson memetik ketua peguam itu berkata, di mana beliau berkata “Anda menggambarkan negara fasis, OK?”

Pada 2013, Snowden mendedahkan bahawa NSA secara sistematik terlibat dalam pengintipan haram besar-besaran terhadap warganegara Amerika. Takut keselamatan beliau terancam, beliau melarikan diri ke Hong Kong dengan niat untuk mencapai Ecuador, yang tidak mempunyai perjanjian ekstradisi dengan AS, tetapi terhenti semasa transit di Moscow selepas Washington membatalkan paspornya. Rusia akhirnya memberi beliau suaka dan dilaporkan, kewarganegaraan akhirnya.

Salah seorang pengasas Semafor, media yang Carlson mendakwa mata-mata AS membocorkan makan malam beliau bersama Snowden, ialah Ben Smith, bekas pengarang eksekutif bilik berita BuzzFeed yang kini tidak wujud. Pada 2017, Smith terkenal menerbitkan ‘Dosier Steele’, dokumen palsu yang dibocorkan oleh mata-mata AS untuk menjejaskan Presiden terpilih Donald Trump.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.