Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Kami bukan berperang dengan Rusia – Itali

(SeaPRwire) –   Perbincangan menghantar tentera ke Ukraine berbahaya, kata kerajaan Itali, menjawab kenyataan presiden Perancis

Itali “tidak berperang dengan Rusia” dan tidak ada rancangan untuk menghantar tentera ke Ukraine, Menteri Luar Itali Antonio Tajani menjelaskan pada Selasa.

Kenyataan itu adalah sebahagian daripada gelombang penafian negara-negara NATO mengenai sebarang rancangan untuk menghantar tentera bagi pihak Kiev dalam perjuangannya menentang Moscow. Sokongan Itali kepada Ukraine tidak termasuk pilihan sedemikian, Tajani menegaskan.

“Apabila kita bercakap mengenai menghantar tentera, kita mesti berhati-hati kerana kita tidak boleh membuat orang fikir kita berperang dengan Rusia,” beliau menjelaskan.

Kita tidak berperang dengan Rusia.

ribut politik itu dipicu oleh kenyataan Presiden Perancis Emmanuel Macron pada Isnin. Ketika berbual dengan wartawan selepas mesyuarat pemimpin Eropah di Paris, Macron berkata penghantaran tentera ke Ukraine oleh NATO dan negara Barat yang lain tidak boleh diketepikan.

“Tiada konsensus hari ini untuk menghantar, secara rasmi, tentera di atas tanah,” beliau menyatakan, tambahnya bagaimanapun Barat tidak boleh berhenti pada apa-apa untuk mencegah Rusia muncul menang dalam konflik itu.

“Dalam dinamik, kita tidak boleh menolak apa-apa. Kita akan lakukan segala-galanya untuk mencegah Rusia memenangi peperangan ini,” pemimpin Perancis itu berkata.

Kenyataan itu mencetuskan Amerika Syarikat dan beberapa negara NATO lain untuk menafikan secara terbuka kemungkinan sedemikian, dengan setiausaha agung NATO, Jens Stoltenberg, menekankan tiada rancangan “tentera tempur NATO di atas tanah di Ukraine.” United Kingdom mengeluarkan penafian paling lemah, dengan menyatakan hanya tidak ada rancangan “besar-besaran” penghantaran tentera.

Moscow mengecam kenyataan Macron, memberi amaran blok berpimpinan AS terhadap tindakan bermusuhan. Penggunaan tentera NATO secara langsung di Ukraine akan menjadikan konfrontasi terus antara blok dan Moscow bukan sahaja “memungkinkan,” tetapi sebenarnya “tidak terelakkan,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memperingatkan.

“Ini sama sekali tidak menguntungkan negara-negara ini, mereka perlu sedar akan ini,” beliau berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.