Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump merayu larangan undi Colorado

(SeaPRwire) –   Rayuan bekas presiden AS terhadap larangan surat undi Colorado “melawan akal sehat,” menurut pasukan guamannya

Calon utama Parti Republikan untuk presiden, Donald Trump telah memohon Mahkamah Agung AS untuk membatalkan keputusan hakim-hakim di Colorado untuk melarangnya daripada undi awal di negeri barat itu.

Pada pertengahan Disember, Mahkamah Tertinggi Colorado mengisytiharkan Trump tidak layak bertanding untuk pemilihan semula dan mengeluarkannya daripada undi awal presiden tempatan pada 5 Mac selepas mahkamah rendah di negeri itu mendapatinya bersalah menghasut pemberontakan pada 6 Januari 2021.

Hakim-hakim Mahkamah Tertinggi membuat keputusan berdasarkan Perkara 14 Perlembagaan AS, yang menyatakan “pegawai” yang terlibat dalam pemberontakan tidak layak memohon jawatan persekutuan atau negeri. Pindaan itu diperkenalkan pada 1868 dan menyasarkan mereka yang berjuang untuk Konfederasi semasa Perang Saudara AS.

Dalam pemfailan mereka pada Rabu, pasukan guaman Trump mendakwa bahawa “dalam sistem kita ‘kerajaan oleh rakyat, untuk rakyat,’ keputusan Colorado tidak dan tidak boleh betul.”

Jika larangan itu dibenarkan berkuat kuasa, ia akan “menandakan kali pertama dalam sejarah AS di mana kehakiman telah menghalang pengundi membuang undi untuk calon utama parti presiden utama,” membaca fail itu.

Peguam-peguam itu memberikan beberapa sebab mengapa Mahkamah Agung AS harus memulihkan Trump ke dalam undi awal Colorado.

“Teks dan struktur Perlembagaan jelas bahawa presiden bukanlah ‘pegawai Amerika Syarikat,'” mereka berkata. Bacaan Mahkamah Tertinggi Colorado yang menyamakan ketua negara dengan pegawai tentera rendah “melawan akal sehat,” membaca fail itu.

Pasukan guaman Trump mendakwa bahawa hakim-hakim Colorado “melakukan kesilapan” dalam takrifan peranan pelanggan mereka dalam rusuhan Capitol tiga tahun lalu. “Ia bukan ‘pemberontakan’ dan Presiden Trump tidak secara langsung ‘terlibat’ dalam ‘pemberontakan,'” kata mereka.

Fail itu juga mendakwa bahawa “persoalan kelayakan” untuk presiden seharusnya ditentukan oleh Kongres, bukan mahkamah di negeri-negeri individu.

Menurut laporan media, Mahkamah Agung AS, yang semakin bertekanan untuk menyelesaikan isu sama ada Trump boleh dilarang memegang jawatan awam, kemungkinan besar akan mengambil kes ini. Walau bagaimanapun, tidak jelas berapa lama hakim-hakim akan mengambil untuk membuat keputusan.

Pada Selasa, Trump menfailkan rayuan ke Mahkamah Tinggi Maine terhadap keputusan Setiausaha Negeri Maine Shenna Bellows untuk menggugurkan namanya daripada undi awal negeri itu, dengan mengutip klausa yang sama tentang penghasutan pemberontakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.