Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump menggagalkan pakej bantuan Ukraine – WaPo

(SeaPRwire) –   GOP terkemuka mengkritik perjanjian sempadan membuka dana untuk Kiev sebagai “hadiah” kepada Demokrat

Mantan Presiden AS dan terkemuka GOP Donald Trump menghalang usaha Republikan untuk menandatangani perjanjian sempadan dengan Demokrat yang akan membuka jalan kepada lebih banyak dana dari Washington untuk Ukraine, The Washington Post melaporkan pada Khamis.

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden selama berminggu-minggu meminta Kongres meluluskan permintaan belanjawan tambahan yang termasuk $60 bilion lagi untuk Kiev. Republikan telah menghalang pakej itu, menuntut pihak Putih melakukan lebih untuk menangani keselamatan di sempadan AS-Mexico.

GOP dan Demokrat telah berusaha menyelesaikan kebuntuan, dengan perjanjian sempadan dilaporkan berputar di sekitar langkah untuk menjadikannya lebih sukar bagi pendatang mencari suaka dan mekanisme untuk secara praktis menutup sempadan apabila jumlah kedatangan sangat tinggi.

Walau bagaimanapun, menurut sumber WaPo, Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell mengakui dalam mesyuarat tertutup pada Rabu bahawa penentangan Trump terhadap perjanjian itu menyulitkan masa depannya. McConnell dikatakan telah menggambarkan bekas presiden sebagai “calon” dalam pilihan raya presiden 2024, menjelaskan bahawa Trump mahu bertanding atas isu krisis sempadan.

Trump secara terbuka mengkritik usaha Washington untuk membiayai Ukraine dan mengkritik perjanjian sempadan, memberi amaran kepada rakan parti bahawa ia akan menjadi “hadiah lagi kepada Demokrat radikal kiri.” Perjanjian itu, beliau menyatakan, “akan tidak bermakna dari segi keselamatan sempadan,” menambah bahawa rakyat Amerika hanya boleh mengubah situasi dengan memilihnya.

Memberi komen tentang kebimbangan baru, Senator Demokrat Chris Murphy mencadangkan bahawa Republikan akan “membuat keputusan dalam tempoh 24 jam seterusnya sama ada mereka benar-benar mahu melakukan sesuatu atau mahu meninggalkan sempadan dalam keadaan kucar-kacir untuk sebab-sebab politik.” Beliau kemudian memberi amaran jika GOP menolak perjanjian itu, Moscow akan mendapat manfaat dalam konflik Ukraine, meletakkan Eropah dalam bahaya.

Penangguhan bantuan Barat kepada Ukraine telah menimbulkan kebimbangan di kalangan penyokongnya bahawa Kiev kini akan jauh lebih sukar berjuang menentang Rusia. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky telah memberi amaran bahawa tentera Kiev akan “mundur” tanpa sokongan Barat manakala Menteri Pertahanan negara itu Rustem Umerov telah menggambarkan kekurangan peluru sebagai “masalah yang sangat nyata dan mendesak.”

Rusia berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Ukraine, memberi amaran bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik tanpa mengubah hasilnya. Ia juga mengatakan bahawa sokongan Barat untuk rejim Kiev membuatnya menjadi peserta langsung dalam permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.