Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

25 Gabenor Republikan menyokong Texas dalam pertelingkahan dengan Biden

(SeaPRwire) –   Gov. Greg Abbott telah berjuang dalam pertempuran undang-undang dengan agensi persekutuan atas dasar dasar keimigrasian Texas

Sejumlah besar gabenor Republikan telah mengeluarkan kenyataan bersama menyuarakan “solidariti” dengan Gabenor Texas Greg Abbott dan perlindungan sempadan yang diperketatnya, menuduh Rumah Putih meninggalkan negara ini “sama sekali terdedah” di tengah aliran pendatang haram yang meningkat.

Diterbitkan pada Khamis, ditandatangani oleh 25 gabenor Republikan di seluruh negara, dengan Gabenor Vermont Phil Scott satu-satunya Republikan yang tidak menandatangani mesej tersebut.

Pemimpin negeri sangat mengkritik Presiden Joe Biden, yang mereka katakan telah “menyerang dan menyaman Texas kerana melangkah maju untuk melindungi warga Amerika daripada paras pendatang haram bersejarah, dadah berbahaya seperti fentanil, dan pengganas memasuki negara kita.”

“Kami berdiri dalam solidariti dengan Gabenor kami, Greg Abbott, dan Negeri Texas dalam menggunakan setiap alat dan strategi, termasuk pagar duri, untuk menjamin sempadan,” surat itu terus. “Kami melakukannya sebahagiannya kerana Pentadbiran Biden enggan menegakkan undang-undang imigrasi yang sudah wujud dan secara haram membenarkan pembebasan besar-besaran di seluruh Amerika bagi pendatang yang memasuki negara kami secara haram.”

Abbott telah terlibat dalam pertempuran undang-undang yang panjang dengan Jabatan Keadilan Biden atas usaha Texas untuk mengurangkan aliran pendatang haram ke AS. Ketegangan meningkat berikutan keputusan Mahkamah Agung awal minggu ini yang membenarkan ejen Border Patrol persekutuan untuk menanggalkan pagar duri yang dipasang oleh pihak berkuasa Texas sepanjang sempadan AS-Mexico. Abbott menanggapi keputusan itu dengan berkata bahawa Biden telah “enggan menegakkan undang-undang dan bahkan melanggarnya.”

Gabenor Texas telah menyamakan angka migrasi rekod tahun-tahun kebelakangan ini dengan “penjajahan,” dan memanggil kuasa perlembagaan bagi sebuah negeri untuk mempertahankan diri terhadap serangan asing.

“Kuasa itu adalah undang-undang tertinggi negara dan mengatasi sebarang statut persekutuan yang bertentangan. Angkatan Garda Kebangsaan Texas, Jabatan Keselamatan Awam Texas, dan peribadi Texas lain sedang bertindak atas kuasa itu, serta undang-undang negeri, untuk menjamin sempadan Texas,” Abbott pernah menegaskan.

Pertembungan dengan agensi persekutuan itu mencapai tahap tertinggi awal bulan ini apabila Texas menggunakan angkatan Garda Kebangsaan negeri untuk menghalang ejen Border Patrol persekutuan daripada mengakses landasan sepanjang 2.5 batu di sempadan dengan Mexico. Berikutan insiden itu, kes dibawa ke Mahkamah Agung, yang akhirnya memutuskan menyokong kerajaan persekutuan.

Bulan lalu, Border Patrol melaporkan 300,000 perjumpaan dengan pendatang haram, mewakili rekod tertinggi sepanjang zaman. Manakala Ahli Kongres Republikan juga menuduh Biden memudahkan “penjajahan,” majoriti Demokrat membalas bahawa menghalang kemasukan pemohon suaka akan “kejam” dan “tidak berperikemanusiaan.”

Sebagai sebahagian daripada serbuan sempadan yang diberi nama ‘Operasi Lone Star’, Abbott telah berusaha membina pagar sepanjang sempadan dan menahan kira-kira 500,000 pendatang haram. Texas juga telah menghantar lebih 97,000 pendatang yang dibenarkan masuk oleh pihak berkuasa persekutuan ke bidang kuasa Demokrat di Bandaraya New York, Chicago, Denver, Los Angeles, Philadelphia, dan Washington, DC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.