Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump mendedahkan pendirian mengenai pengguguran kandungan

(SeaPRwire) –   Calon presiden Republikan mengungkapkan pendiriannya tentang aborsi

Setiap negeri di Amerika Syarikat seharusnya menentukan bagaimana aborsi diatur, dan bukan kerajaan persekutuan, menurut kenyataan video bekas Presiden Donald Trump.

Hak-hak reproduktif dan pembatasan penghentian kehamilan telah dipangkatkan ke tahap utama politik AS berikutan keputusan Mahkamah Agung pada 2022 untuk membatalkan keputusan penting Roe vs. Wade 1973.

Dalam apa yang digambarkan sebagai kenyataan terperinci beliau mengenai isu ini sehingga kini, Trump mengeluarkan video kira-kira empat minit di platform Truth Socialnya pada Isnin, mengulangi bahawa keputusan Mahkamah Agung itu menjadi mungkin berkat hakim-hakim konservatif yang dilantiknya semasa zaman kepresidenannya.

Bagaimanapun, beliau menekankan bahawa beliau mahu setiap negeri membuat keputusan sendiri mengenai aborsi, berbeza dari dakwaan pengkritik bahawa presiden Trump yang baharu akan mengakibatkan larangan persekutuan yang sangat ketat di seluruh negara.

“Pandangan saya kini ialah kita mempunyai aborsi di mana semua orang mahukan daripada segi undang-undang. Negeri-negeri akan menentukan melalui undi atau perundangan, atau mungkin kedua-duanya,” kata Trump, menambah bahawa apa jua yang mereka tentukan “mesti… menjadi undang-undang negeri.”

“Ramai negeri akan berbeza. Ramai akan mempunyai bilangan minggu yang berbeza, atau sesetengah akan lebih konservatif daripada yang lain, dan itulah yang akan mereka jadi,” bekas pemimpin itu teruskan. “Anda mesti ikut hati, atau dalam banyak kes agama atau iman anda.”

Calon rasmi Parti Republikan untuk pilihan raya presiden tahun ini menyatakan sokongan parti itu untuk pendirian ‘pro-kehidupan’, termasuk ketersediaan rawatan pembiakan in vitro. Trump menambah bahawa beliau “sangat menyokong” pengecualian yang membenarkan aborsi dalam kes-kes rogol atau inses, atau apabila nyawa ibu terancam.

Pengkritik menuduh Trump berkelit tentang isu ini. Bertindak balas kepada video itu, Ammar Moussa, jurucakap kempen pemilihan semula Presiden Joe Biden, mendakwa Trump “menyokong setiap larangan aborsi di negeri-negeri, termasuk larangan aborsi tanpa pengecualian. Dan beliau berbangga tentang peranannya dalam mencipta neraka ini.”

Mike Pence, yang berkhidmat sebagai naib presiden di bawah Trump, secara terbuka menyokong sesetengah dasar paling radikal yang membataskan aborsi. Sebelum mengakhiri pencalonannya untuk nominasi GOP, Pence berkata tahun lepas bahawa beliau akan melaksanakan larangan persekutuan untuk semua kehamilan selepas enam minggu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.