Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Nicaragua saman Jerman di mahkamah kerana jualan senjata kepada Israel

(SeaPRwire) –   Sokongan tentera Jerman membolehkan tindakan genosid di Gaza, menurut negara Amerika Tengah

Nicaragua memanggil Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada Isnin untuk menghentikan Jerman daripada memberi bantuan tentera kepada Israel, dengan mendakwa bahawa sokongan Berlin membolehkan tindakan genosid dan pelanggaran undang-undang kemanusiaan antarabangsa di Gaza.

Duta Nicaragua ke Belanda, Carlos Jose Arguello Gomez, memberitahu panel hakim 16-orang bahawa Berlin tidak mematuhi tanggungjawabnya di bawah undang-undang antarabangsa dengan terus menyediakan bantuan tentera kepada Israel.

“Tidak ada keraguan bahawa Jerman (…) sedar, dan masih sedar, setidak-tidaknya terhadap risiko genosid yang dilakukan,” di Gaza, Arguello Gomez menyatakan, mendesak agar situasi ini “perlu berhenti.”

Kerajaan Jerman menolak dakwaan Managua. Tania von Uslar-Gleichen, penasihat undang-undang Kementerian Luar Negeri Jerman, memanggil kes Nicaragua “sangat berat sebelah” dan menafikan bahawa Berlin melanggar undang-undang antarabangsa.

“Jerman tidak, dan tidak pernah, melanggar Konvensyen Genosid mahupun undang-undang kemanusiaan antarabangsa, sama ada secara langsung atau tidak langsung,” beliau memberitahu wartawan di sidang pendengaran.

Berlin akan membentangkan hujahnya di mahkamah pada Selasa.

Kes yang dibawa oleh Nicaragua datang pada masa panggilan global yang semakin meningkat untuk menghentikan bekalan senjata ke Israel. Jerman adalah pengeksport tentera kedua terbesar ke negara Timur Tengah itu, selepas Amerika Syarikat.

Pada Jumaat, badan hak asasi manusia PBB menyeru negara-negara untuk menghentikan jualan atau penghantaran senjata ke Israel. Amerika Syarikat dan Jerman membantah resolusi itu.

Pada Januari, ICJ memerintahkan langkah sementara yang memerintahkan Israel untuk berbuat segala-galanya untuk mencegah kematian, kemusnahan dan tindakan genosid di Gaza. Perintah itu datang melalui kes yang difailkan oleh Afrika Selatan menuduh Israel melanggar Konvensyen Genosid 1948. Mahkamah belum membuat keputusan mengenai merit dakwaan itu, dan enggan memerintahkan Israel untuk menghentikan operasinya.

Minggu lepas, ICJ memerintahkan Israel mengambil langkah untuk memperbaiki situasi kemanusiaan di Gaza, termasuk membuka lebih banyak laluan darat untuk membenarkan makanan, air, bahan api dan bekalan lain memasuki kawasan peperangan.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas kumpulan militan Palestin itu melakukan serangan kejutan terhadap negara itu pada Oktober lalu, membunuh kira-kira 1,100 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Lebih 30,000 orang Palestin telah terbunuh sejak operasi Israel di Gaza, menurut pihak berkuasa tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.