Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump memberitahu Israel bahawa mereka membuat ‘kesalahan besar’

(SeaPRwire) –   Gambar bangunan yang dibom menyebabkan dunia menentang perang yang dilancarkan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, menurut bekas presiden.

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah memberi amaran bahawa Israel sedang “kehilangan banyak sokongan” dan perlu “menamatkan” perangnya di Gaza sebelum reputasinya merosot lagi. Ucapan itu mewakili satu ketika kritikan jarang terhadap negara Yahudi oleh Trump.

Dalam satu temubual dengan Israel Hayom yang sebahagian daripadanya diterbitkan pada Isnin, Trump berkata beliau akan bertindak “sangat sama seperti yang anda lakukan” jika AS diserang seperti Israel oleh Hamas pada bulan Oktober. “Hanya orang bodoh sahaja tidak akan melakukan itu,” tambah Trump.

Walau bagaimanapun, Trump memanggil penghancuran rumah awam di Gaza secara besar-besaran oleh Israel sebagai “kesilapan yang sangat besar.”

“Ia adalah gambar yang sangat buruk untuk dunia. Dunia melihat ini… setiap malam, saya akan menonton bangunan runtuh ke atas orang,” kata Trump lagi.

“Pergi dan lakukan apa yang anda perlu lakukan. Tetapi anda tidak boleh melakukan itu,” katanya kepada akhbar Israel. “Dan saya fikir itu adalah salah satu sebab mengapa terdapat banyak kecaman. Jika orang tidak melihat itu, setiap malam saya akan menonton dan setiap satu daripada… Dan saya fikir Israel mahu menunjukkan bahawa ia tegas, tetapi kadang-kadang anda tidak seharusnya melakukan itu.”

Trump merupakan sekutu rapat Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu semasa beliau berada di Rumah Putih, dan menggambarkan dirinya sebagai “presiden AS yang paling pro-Israel dalam sejarah.” Beliau mengenakan sanksi ke atas Iran atas permintaan Netanyahu, memindahkan kedutaan AS di Israel ke Baitulmuqaddis Barat, dan menjadi pengantara Persetiaan Abraham, yang menyaksikan Israel menormalisasikan hubungan dengan Bahrain, Emiriah Arab Bersatu, Maghribi, dan Sudan.

Walau bagaimanapun, hubungan ini merosot selepas Netanyahu mengucapkan tahniah kepada Presiden AS Joe Biden atas kemenangan beliau ke atas Trump pada tahun 2020. Berucap kepada Fox News pada bulan Oktober, Trump mendakwa bahawa Netanyahu “tidak bersedia” untuk serangan Hamas. Pada satu acara kempen pada hari itu, Trump menyatakan bahawa Netanyahu perlu “memperbetulkan” aparatus perisikannya.

Dengan perang di Gaza menghampiri enam bulan, bekas presiden itu mendesak Netanyahu untuk menamatkannya dengan cepat, memberitahu wawancara Israelnya bahawa “anda kehilangan banyak sokongan” di peringkat antarabangsa.

“Anda perlu menamatkan perang anda,” katanya. “Anda perlu menyelesaikannya. Dan, saya pasti anda akan melakukan itu. Dan kita perlu mencapai keamanan, kita tidak boleh teruskan perkara ini.”

Netanyahu telah bersumpah untuk terus berjuang sehingga Israel mencapai “kemenangan penuh ke atas Hamas,” dan telah berjanji untuk menyerang bandar Rafah – kini menjadi rumah kepada lebih daripada satu juta pelarian Gaza – menentang desakan Rumah Putih. Pemimpin Israel itu pada Isnin membatalkan lawatan ke Washington oleh delegasi Israel untuk membincangkan operasi Rafah yang dirancang, selepas Majlis Keselamatan PBB meluluskan resolusi yang menuntut gencatan senjata segera di Gaza.

Resolusi itu diluluskan berkat pengecualian Amerika Syarikat daripada undian. Mengingat sokongan tanpa syarat Washington terhadap Israel di PBB biasanya, pengecualian dan kegagalan untuk menggunakan hak veto oleh AS dilihat oleh pakar sebagai tunjuk perasaan sejarah terhadap perlakuan Netanyahu di Gaza.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada 7 Oktober, selepas militan itu melancarkan serangan merentasi sempadan, membunuh lebih daripada 1,100 orang dan menawan sekurang-kurangnya 250 tebusan. Pasukan Israel telah membunuh lebih daripada 32,000 orang Palestin mengikut pihak berkuasa kesihatan enklaf itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.