Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump mahu RFK Jr sebagai rakan kongsi – NY Post

(SeaPRwire) –   Usaha awal Trump untuk mendapatkan RFK Jr sebagai rakan kongsi – NY Post

Wakil yang mewakili Donald Trump secara tidak berjaya mendekati Robert F Kennedy Jr untuk menjadi calon naib presiden beliau sebelum kemungkinan bertanding untuk jawatan Presiden Amerika Syarikat pada pilihan raya negara tahun ini, laporan oleh New York Post telah menyatakan.

Merujuk kepada komen daripada sumber tidak dikenali rapat dengan bekas presiden itu, outlet itu melaporkan bahawa pasukan Trump telah membuat “percubaan awal” kepada Kennedy – bekas calon Demokrat kini berkempen sebagai bebas sebelum undian November – untuk menjadi rakan kongsi beliau.

“Operatif Trump menyatakan minat terhadap Kennedy awal lagi, tetapi semuanya terlalu awal,” kata NY Post, mengutip tokoh tanpa nama dengan pengetahuan mengenai situasi itu. Sumber itu menambah bahawa hubungan telah dibuat “terus-menerus apabila Bobby mengumumkan” kempennya sendiri untuk Rumah Putih pada April 2023.

Walau bagaimanapun, laporan Post menyatakan bahawa Kennedy menolak dakwaan awal itu dan menyatakan bahawa beliau tidak berminat untuk menyertai usaha Trump untuk kembali ke Pejabat Oval. Begitu juga, wakil untuk Trump menafikan cerita itu sebagai “berita palsu” dan berkata mereka tidak akan pernah cuba bergabung tenaga dengan RFK Jr. yang “radikal”.

“Ini adalah BERITA PALSU 100%,” Chris LaCivita, strategis politik untuk kempen Trump, menulis di X (dahulunya Twitter) awal Ahad. “TIADA SIAPA dari kempen Trump pernah mendekati RFK Jr. (atau akan pernah) – salah seorang pembela alam sekitar paling liberal dan radikal di negara ini.”

Walau bagaimanapun, perpaduan Trump-Kennedy kekal sebagai kemungkinan, menurut Post. “Ia masih sangat di belakang tabir pada peringkat ini,” kata akhbar itu, mengutip penyumbang kewangan kepada kedua-dua Trump dan Kennedy. “Bobby boleh membawa pengundi baru ke peti undi.”

Kennedy, 70, adalah anak lelaki bekas Peguam Negara Amerika Syarikat Robert Kennedy dan anak saudara bekas Presiden Amerika Syarikat John F Kennedy, setiap daripada mereka dibunuh semasa 1960-an. Beliau telah mendapat notorieti kerana menjadi pengkritik terkemuka vaksin, selain meminta supaya tamatnya “perang-perang wakil” yang dijalankan oleh AS – tetapi beberapa pengkritiknya telah menolak banyak pendirian beliau sebagai bersifat konspirasi.

Ia telah didedahkan pada musim panas lalu bahawa anak lelaki Kennedy, Conor, berjuang bagi pihak Ukraine dalam konfliknya dengan Rusia.

Trump kini memegang kelebihan pengundian yang kuat ke atas saingan GOP Nikki Haley dalam perlumbaan untuk menjamin pencalonan Parti Republikan bagi menentang calon Demokrat yang dijangka Joe Biden di kotak undi November.

Satu kajian Reuters/Ipsos yang dijalankan bulan lepas mencadangkan bahawa perlumbaan bebas RFK Jr. kemungkinan akan menarik lebih sokongan daripada pengundi Biden berbanding pengundi Trump, dengan 16% menyokong Kennedy berbanding 36% untuk Trump dan 31% untuk Biden. Tanpa Kennedy dalam kotak undi, perlumbaan antara Biden dan Trump kekal sebagai seri sama, kajian itu mendapati.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.