Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera AS terbunuh dalam serangan drone di Jordan

(SeaPRwire) –   Ini kali pertama tentera AS terbunuh oleh tembakan musuh sejak permulaan peperangan Israel-Hamas

Tiga tentera darat AS terbunuh dan banyak lagi cedera dalam serangan drone malam tadi ke atas pangkalan tentera AS di Jordan, kata Presiden AS Joe Biden, yang mewakili peningkatan ketara ketegangan di Timur Tengah.

“Malam tadi, tiga anggota perkhidmatan AS terbunuh – dan banyak lagi cedera – semasa serangan drone tanpa pemandu ke atas pasukan kami yang berpangkalan di timur laut Jordan berhampiran sempadan Syria,” kata Biden dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Rumah Putih pada Ahad. “Walaupun kami masih mengumpul fakta serangan ini, kami tahu ia dilakukan oleh kumpulan militan radikal yang disokong Iran yang beroperasi di Syria dan Iraq.”

Satu rilis akhbar yang dikeluarkan Pusat Pemerintahan Pusat AS (CENTCOM) pada Ahad menyenaraikan bilangan perajurit Amerika yang cedera dalam serangan itu seramai 25.

Sehingga Jumaat lalu, terdapat sekurang-kurangnya 158 serangan ke atas pasukan AS dan gabungan di Iraq dan Syria, kata CNN pada Ahad. Walau bagaimanapun, kebanyakan serangan tidak membawa ancaman serius atau menyebabkan kerosakan besar kepada infrastruktur.

Pada kali ini, pertahanan udara AS kelihatan gagal menangkap drone, yang merupakan drone pertama di kemudahan itu, dikenali sebagai Menara 22, sejak serangan ke atas sasaran AS dan gabungan di rantau itu meningkat pada Oktober 17. Pasukan AS berpangkalan di rantau itu untuk memberikan latihan dan bantuan kepada tentera Jordan.

“Tiga anggota perkhidmatan Amerika yang kami kehilangan adalah patriot dalam erti kata yang sebenar,” kata Biden dalam kenyataannya. “Dan pengorbanan mereka tidak akan dilupakan oleh negara kami.”

Presiden AS menambah: “Kami akan teruskan komitmen mereka untuk melawan keganasan. Dan jangan ragukan – kami akan mempertanggungjawabkan semua yang bertanggungjawab pada masa dan cara yang kami pilih.”

Serangan di Jordan berlaku ketika ketegangan meningkat di Timur Tengah, dan ketika kuasa serantau terus membantah serangan Israel terhadap Gaza berikutan serangan lintas sempadan Hamas pada 7 Oktober. Washington, serta negara lain, telah memberi amaran bahawa konflik itu boleh meluas ke dalam perang serantau yang lebih besar.

AS telah mengebom beberapa kumpulan di Iraq dan Syria baru-baru ini yang didakwanya disokong Iran, termasuk satu minggu lalu. Ia juga telah melancarkan kempen pengebomannya bersama UK terhadap pemberontak Houthi yang disokong Tehran di Yemen sebagai tindak balas kepada siri serangan ke atas laluan laut di Laut Merah.

BUTIR-BUTIR MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.