Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump mahu hantar ‘pasukan bunuh’ ke Mexico – media

(SeaPRwire) –   Calon presiden Trump dilaporkan merancang untuk menghantar pasukan khas AS secara rahsia melintasi sempadan untuk membunuh narco

Calon presiden Republikan yang mendahului, Donald Trump akan menghantar pasukan khas AS untuk melawan kartel dadah di Mexico jiran jika beliau kembali ke Rumah Putih, majalah Rolling Stone melaporkan pada Selasa, dengan merujuk kepada sumber.

Menurut orang yang dilaporkan telah membincangkan perkara itu dengan Trump, bekas presiden AS telah secara peribadi menyokong idea menghantar secara rahsia – dengan atau tanpa persetujuan kerajaan Mexico – unit khas yang diberi tugas seperti membunuh pemimpin dan penguatkuasa teratas kartel dadah Mexico yang berkuasa.

Majalah itu mendakwa dalam perbualan dengan sekutu rapat, Trump telah bersikeras bahawa tentera AS mempunyai “pembunuh yang lebih kejam daripada mereka,” menegaskan bahawa menghapuskan kepala kartel akan membantu secara besar-besaran mengurangkan operasi mereka dan menakutkan “bos”.

Satu sumber mengingatkan bekas presiden itu berkata semasa perbincangan bahawa kerajaan AS harus mempunyai “senarai bunuh” dadah lords yang akan ditugaskan kepada pasukan khas Amerika untuk dimusnahkan atau ditangkap dalam pentadbiran Trump yang berpotensi kedua.

Trump tidak menyajikan butiran khusus secara awam tentang rancangan yang didakwa itu, majalah itu menulis. Sebelum ini, beliau melemparkan idea berbeza untuk mengebom atau menyerang Mexico sebagai tindak balas kepada krisis fentanil Amerika.

Opioid sintetik jauh lebih kuat daripada heroin, fentanil bertanggungjawab kebanyakan kematian dadah di AS. Pada 2023, kadar kematian keracunan fentanil melebihi 120,000 dalam tempoh 12 bulan untuk kali pertama, dan ia kekal sebagai punca kematian utama di kalangan Amerika berusia 18 hingga 45 tahun.

Penangkapan fentanil di sempadan selatan AS lebih daripada tiga kali ganda pada 2023 berbanding tahun sebelumnya, menurut Pentadbiran Penguatkuasaan Dadah (DEA). Agensi itu merampas lebih daripada 77 juta pil fentanil dan hampir 12,000 paun serbuk fentanil di seluruh negara pada tahun kalendar terakhir, angka tertinggi pernah direkodkan. Pengedaran opioid haram dikaitkan dengan kumpulan geng dan pengedar dadah tempatan yang mengekalkan sambungan dengan Kartel Sinaloa dan Jalisco di Mexico.

Trump jauh dari satu-satunya ahli GOP yang mencadangkan menghantar tentera AS untuk melawan kartel dadah, satu idea yang Presiden Mexico Andres Manuel Lopes Obrador telah tegas lawan sebagai pelanggaran kedaulatan Mexico.

Pegawai undang-undang AS telah pada banyak kesempatan menuduh rakan sejawat Mexico enggan bekerjasama dalam usaha menyasarkan makmal fentanil di dalam negara mereka.

Pada masa yang sama, pengkritik menyalahkan peningkatan penyeludupan dadah dan pemerdagangan manusia di AS ke atas pentadbiran Presiden Joe Biden. Penyeberangan sempadan haram telah meningkat sejak Biden mengambil alih jawatan pada Januari 2021 dan memulakan pembubaran dasar Trump.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.