Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden boleh mengehadkan capaian China kepada AI ‘paling maju’ – Reuters

(SeaPRwire) –   Usaha terdahulu untuk menghadkan pembangunan teknologi Beijing secara besar-besaran gagal

Pejabat Putih sedang mempertimbangkan melarang ekspor model AI maju – perisian yang mendasari sistem seperti ChatGPT – ke China, Reuters melaporkan pada Rabu, dengan mengutip sumber kerajaan.

Larangan seperti itu akan dikuatkuasakan oleh Kementerian Perdagangan AS, sumber itu berkata. Dalam menentukan model AI yang akan dilarang, mereka berkata bahawa jabatan itu mungkin akan mengira berapa banyak kuasa pemprosesan yang diperlukan untuk melatih model, dan menghadkan ekspor versi yang paling kuat daya pemprosesan, dan oleh itu maju.

Satu rangka kerja telah diletakkan dalam perintah eksekutif Presiden Joe Biden tentang AI tahun lalu, yang memerlukan syarikat teknologi berkongsi “keputusan ujian keselamatan dan maklumat penting lain” dengan Kementerian Perdagangan, sebaik sahaja pembangunan model mencapai ambang tertentu.

Tiada model AI komersial – termasuk GPT-4 OpenAI, Gemini Deepmind Google, atau Claude Anthropic – telah mencapai ambang ini sehingga kini, berkata institut penyelidikan EpochAI kepada Reuters. Gemini Ultra Google Deepmind dianggap “hampir mencapai” ambang itu, tambah institut itu.

AS sudah menghadkan jualan beberapa teknologi komputer maju ke China. Pada 2020, bekas Presiden AS Donald Trump melarang ekspor peralatan yang digunakan untuk membuat semikonduktor maju ke Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), pembuat cip terbesar China. Biden memperluas larangan itu pada 2022 untuk merangkumi semua kilang cip milik negara di China, dan memotong syarikat China daripada tertentu cip yang dibuat di mana-mana di dunia menggunakan alat AS.

Ketika itu, Kementerian Perdagangan mendakwa bahawa “Barangan dan keupayaan ini digunakan oleh [China] untuk menghasilkan sistem tentera maju termasuk senjata pemusnahan besar-besaran…dan melakukan pelanggaran hak asasi manusia.”

AS kini dengan Jepun, Korea Selatan, dan Taiwan untuk merasmikan ‘Aliansi Cip 4’ yang dirancang, yang Beijing sebagai usaha Washington untuk “menguasai pengeluaran dan rantaian bekalan semikonduktor global.”

Walaupun penindasan itu, SMIC dalam menghasilkan semikonduktor penambang Bitcoin menggunakan teknologi 7-nanometer (nm) pada 2021, satu pencapaian yang hanya boleh dicapai oleh TSMC Taiwan dan Samsung Korea Selatan ketika itu. Menurut pakar AI yang berbual dengan Reuters, kawalan ekspor AI mungkin kurang berkesan, kerana China dipercayai hanya tertinggal dua tahun daripada AS dalam membangunkan perisian AI sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.