Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump kata dia mempunyai ‘lebih banyak pertuduhan daripada Al Capone’

(SeaPRwire) –   Calon terdepan Parti Republikan berucap di rali Iowa dan menuduh Presiden Joe Biden kerana “rasuah dan kegagalan”

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah menepis beberapa kes jenayah terhadapnya, memberitahu penyokong bahawa dia telah didakwa lebih teruk daripada gangster Chicago terkenal Al Capone. Beliau membuat komen itu di rali di Iowa sebelum pertandingan pertama musim pilihan raya.

“Saya mempunyai lebih banyak dakwaan daripada Al Capone, adakah anda pernah mendengar Al Capone?” Trump bertanya kepada penyokong di Mason City pada Jumaat. “Alphonse Capone yang hebat…tetapi saya mempunyai yang lebih teruk daripada Al Capone dan dia hampir jahat seperti yang boleh didapati,” beliau teruskan.

“Ini tidak pernah dalam rancangan saya…Saya telah didakwa begitu cepat sehingga kami tidak tahu di mana dakwaan itu datangnya. Jika saya terbang di atas negeri biru, esoknya saya akan diserahkan surat panggilan,” beliau berkata dengan nada gembira kepada orang ramai.

Dengan sebelas bulan lagi sehingga pilihan raya presiden 2024, Trump menghadapi lebih daripada 90 tuduhan jenayah dalam dua kes persekutuan – mengenai dakwaan beliau menghasut rusuhan Januari 2021 di Capitol Hill dan dakwaan beliau salah gunakan dokumen sulit – serta dua kes peringkat negeri dan pelbagai saman sivil.

Beliau telah menepis dakwaan persekutuan itu sebagai “usaha yang keterlaluan oleh Keluarga Jenayah Biden dan Kementerian Keadilan mereka yang bersenjata untuk campur tangan dengan Pilihan Raya Presiden 2024.”

Trump mengadakan dua rali di Iowa pada Jumaat, di mana beliau mendesak penduduk negeri Hawkeye itu untuk hadir dalam majlis Republikan minggu depan dan menyokong usahanya untuk kepresidenan. Majlis Republikan Iowa merupakan pertandingan pertama musim primer, dan kajian terbaru menunjukkan beliau mendahului pesaing Republikan terdekatnya, Gabenor Florida Ron DeSantis dengan margin 32 mata.

Walaupun kempen Biden cuba merangka pilihan raya 2024 sebagai penentuan demokrasi itu sendiri dan bukan rekodnya sendiri, kebanyakan kajian menunjukkan Demokrat yang menjawat jawatan itu akan kalah kepada Trump.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.